2 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCompanii de stat: de ce a fost amânat managementul privat

Companii de stat: de ce a fost amânat managementul privat

A trecut un an de la încheierea acordului preventiv cu Fondul Monetar Internaţional care prevedea, printre altele, demararea privatizărilor şi numirea de manageri privaţi la conducerea companiilor de stat. Autorităţile romăne anunţaseră la acea vreme că va urma vânzarea unor pachete semnificative de acţiuni la companiile energetice de stat.

De asemenea, în luna mai 2011, Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI la Bucureşti, afirma că 30-40 de companii cu capital de stat vor avea management privat. După câteva luni, în urma negocierilor, lista a fost restrânsă la 15 întreprinderi, iar la sfârşitul anului se discuta doar despre patru întreprinderi de stat care vor avea management privat.

Listă restrânsă cu întreprinderi de stat

În luna august 2011, ministerul Economiei propusese reprezentanţilor FMI ca Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, Compania Naţională a Huilei, Oltchim şi Hidroelectrica să figureze printre companiile care vor avea management privat.

În luna martie 2012, Lucian Bode care deţinea funcţia de ministrul al Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri declara că managementul privat va fi implementat mai întâi la Oltchim, Romarm şi Hidroelectrica, după care va urma compania Electrica Furnizare. Mai mult, acţionarii Oltchim aprobaseră în Adunarea Generală Ordinară, declanşarea procedurilor de selectare a noilor administratori, conform Ordonanţei de Urgenţă 109/2011.

O lună mai târziu, fostul premier Răzvan Ungureanu a anunţat că patru companii de stat vor avea management privat în maximum o lună.

Andreea Paul Vass, fost consilier al primului ministru Emil Boc, ne-a declarat că demersurile autorităţilor române privind implementarea managementulu privat în compnaiile de stat „s-a desfăşurat conform calendarului stabilit cu instituţiile internaţionale”.

Propuneri de directori generali

„Lista scurtă cuprinzând propunerile de directori generali a fost realizată până la 30 aprilie 2012 pentru Hidroelectrica, Oltchim şi Romarm şi urm să fie definitivată până la 15 mai 2012 pentru Electrica Furnizare şi Complexul Oltenia. Pentru acest an, aceste patru companii de stat ar fi urmat să aibă management privat”, a precizat Andreea Paul Vass.

Începând de anul trecut, s-a realizat separarea funcţiei de director general de cea de preşedinte a Consiliului de Administraţie şi s-a selectat consultantul pentru elaborarea caietului de sarcini pentru achiziţia firmelor de selecţie manageri (selecţia s-a finalizat la 1 septembrie 2011).

De asemenea, au fost desemnate firmele de selecţie manageri (executive search) pentru Hidroelectrica, Romarm, Oltchim (câştigător a fost Egon Zehnder International).
Mai urma achiziţia firmelor de selecţie manageri pentru Electrica Furnizare şi Complexul Energetic Oltenia.

Ultima etapă, după alcătuirea listelor scurte cu propuneri de directori, constă în numirea directrilor generali de către Consiliile de Administraţie ale companiilor.

O amânare de alte câteva luni

După demiterea Guvernului Ungureanu, lucrurile însă s-au schimbat. Primii manageri privaţi nu îi vom vedea la conducerea companiilor de stat în luna mai ci cel mai devreme în octombrie.

Ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu a declarat la sfârşitul săptămânii trecute că managementul privat al companiilor de stat prevăzute în acordul cu FMI va fi numit până în luna octombrie, iar primele societăţi vizate sunt Hidroelectrica şi Transgaz.

Daniel Chiţoiu a precizat că primele companii care vor beneficia de management privat vor fi Hidroelectrica şi Transgaz.Alături de Transgaz şi Hidroelectrica, Oltchim, Romarm şi Electrica Furnizare se numără printre societăţile de stat la conducerea cărora vor fi numiţi manageri privaţi.

Printre companiile de stat pentru care vor fi selectaţi, ulterior, manageri privaţi, conform angajamentelor asumate faţă de FMI, se numără Tarom, SNLO, CFR SA, CFR Călători, Nuclearelectrica, Transelectrica şi Romgaz.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă