12.8 C
București
luni, 16 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCompania CFR Marfa va fi privatizata in 2008

Compania CFR Marfa va fi privatizata in 2008

» Consultantul pentru privatizarea CFR Marfa, care va elabora strategia de vanzare, va fi desemnat in luna noiembrie.

» Romania detine o cota de piata de 5% din transportul european feroviar de marfuri, Bulgaria – 2%, iar Ungaria – 3%.

» Euroobligatiunile emise de CFR Marfa acum 5 ani, in valoare de 120 de milioane de euro, trebuie rascumparate.

Privatizarea companiei CFR
Marfa ar putea incepe in primul trimestru din 2008, a declarat ieri ministrul Transporturilor, Ludovic Orban. Momentul exact al scoaterii la vanzare a companiei va fi stabilit pe baza propunerii unei firme de consultanta, care urmeaza a fi selectata in luna noiembrie. CFR Marfa, principalul operator de profil din regiune, detinea, in 2006, circa 90% din piata de transport feroviar si 35-40% din segmentul general de transport din Romania si avea o cota de piata de 5% la nivel european (comparativ cu 2% Bulgaria, 3% Ungaria si 4% Spania). Cote mai mari decat cea a tarii noastre au Germania (31%), Polonia (18%), Franta (16%), dar si Austria, Cehia sau Italia. In prezent, compania CFR Marfa detine 1.000 de locomotive, circa 55.000 de vagoane, doua ferryboat-uri si are circa 19.000 de salariati.

Guvernul va da O.K.-ul

"Luna viitoare va fi desemnat consultantul pentru privatizarea CFR Marfa, care va face o propunere cu privire la modalitatea de privatizare a companiei, care va fi aprobata ulterior printr-o hotarare de guvern. Pe baza propunerii consultantului vom incepe in primul trimestru al anului viitor procedura de privatizare", a aratat ministrul Orban. Ofertele pentru contractarea serviciilor de consultanta, in vederea elaborarii strategiei de privatizare a CFR Marfa, sunt asteptate de Ministerul Transporturilor pana pe data de 24 octombrie. Potrivit Mediafax, in luna aprilie, surse din ministerul de resort declarau ca CFR Marfa va fi scoasa la privatizare pana la sfarsitul acestui an, o problema fiind rascumpararea euroobligatiunilor emise in urma cu cinci ani, in suma de 120 milioane euro. Titlurile, care au o dobanda de 10,5% pe an, sunt scadente la 10 decembrie 2007 si trebuie rascumparate.
Profitul brut al companiei este estimat pentru acest an la 6,5 milioane lei, in scadere cu aproximativ 40% comparativ cu 2006, in principal ca urmare a scaderii veniturilor din vanzarea marfurilor, conform bugetului de venituri si cheltuieli pentru 2007. Daca in 2001 operatorul feroviar transporta aproape 16 miliarde tone nete/km, volumul de marfuri a scazut treptat, ajungand anul trecut la numai 11,57 miliarde de tone.

Sub supraveghere
In luna august a acestui an, nivelul scazut al lichiditatilor companiei, inainte de rascumpararea euroobligatiunilor de 120 milioane euro, i-a determinat pe analistii agentiei de evaluare financiara Standard&Poor’s sa plaseze sub supraveghere, cu perspectiva negativa, ratingul "B" al CFR Marfa. "Cu toate ca CFR Marfa a inceput negocieri pentru refinantare cu potentiali creditori si a primit unele angajamente in acest sens, acestea nu acopera complet deficitul de lichiditati", declara Eugene Korovin, analist al S&P. El avertiza ca in urmatoarele trei luni este posibila o modificare in sens negativ a ratingului, daca CFR Marfa nu va reusi, in aceasta perioada, sa-si asigure lichiditati suficiente pentru rascumpararea obligatiunilor.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă