34 C
București
joi, 18 iulie 2024
AcasăInvestigații România LiberăComitet de Cooperare a CSM, MJ, ICCJ şi MP, pentru atragerea fondurilor...

Comitet de Cooperare a CSM, MJ, ICCJ şi MP, pentru atragerea fondurilor europene şi internaţionale

Consiliul Superior al Magistraturii, Ministerul Justiţiei, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Ministerul Public au încheiat un protocol pentru atragerea fondurilor europene şi internaţionale care prevede constituirea unui Comitet de Cooperare pentru dezvoltarea unei baze de date de experţi, relatează Mediafax.

Protocolul de colaborare încheiat între Consiliul Superior al Magistraturii, Ministerul Justiţiei, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Ministerul Public are în vedere consolidarea activităţilor de atragere a fondurilor europene şi internaţionale.

„Având în vedere necesitatea adoptării măsurilor eficiente, adecvate unor cerinţe formulate în ultimele rapoarte periodice de evaluare, prezentate de Comisia Europeană, în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, privind iniţierea unei cooperări permanente şi coerente între principalele instituţii ale sistemului judiciar românesc, a fost încheiat un protocol de colaborare. (…) Obiectivul fundamental al documentului este reprezentat de oportunitatea concentrării intereselor tuturor părţilor semnatare în stabilirea obiectivelor şi a modalităţilor practice de accesare şi absorbţie a fondurilor europene şi a altor fonduri internaţionale, în vederea corelării demersurilor şi iniţiativelor actuale ale acestor instituţii”, se arată într-un comunicat de miercuri al CSM.

Accesarea şi utilizarea finanţării externe nerambursabile, în conformitate cu priorităţile de acţiune, potrivit Strategiei de Dezvoltare a Justiţiei ca Serviciu Public 2010-2014 şi Planului de acţiune aferent, sunt instrumente esenţiale în îndeplinirea angajamentelor asumate în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, în vederea consolidării integrării României în spaţiul de libertate, securitate şi justiţie al Uniunii Europene.

Potrivit prevederilor protocolului de colaborare, părţile vor dezvolta o bază de date comună de experţi naţionali, utilă în cadrul iniţiativelor şi activităţilor de oferire de expertiză altor state, în conformitate cu Politica Naţională privind asistenţa pentru dezvoltare (ODA).

CSM a precizat că pentru realizarea acestor deziderate va fi constituit un Comitet de Cooperare alcătuit din specialişti la nivel tehnic desemnaţi de fiecare instituţie semnatară a Protocolului, care va menţine un schimb de informaţii permanent în domeniile de interes ale acestui document.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă