Bancile vor modifica pana in septembrie aproape toate contractele de credit incheiate cu populatia pentru a le adapta la noile reglementari UE si nu vor mai putea incasa comisioane la rambursarile anticipate pentru imprumuturile cu dobanda variabila, iar la cele cu dobanda fixa comisioanele sunt limitate la 1%, potrivit unui proiect de lege elaborat de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC). Proiectul urmareste transpunerea si implementarea in legislatia nationala a Directivei 2008/48/CE a Parlamentului European si a Consiliului, care devine obligatorie pentru toate statele membre din 11 iunie.
Totusi, proiectul nu prevede in mod clar daca noile masuri se vor aplica si la creditele deja acordate. "Dorinta noastra este de a asigura o protectie cat mai inalta pentru consumator, adica masurile sa se aplice si pentru creditele in derulare. Totusi, trebuie sa tinem cont si de ce se intampla in piata reala, iar in acest sens asteptam pozitia Asociatiei Romane a Bancilor (ARB)", ne-a declarat Mihail Meiu, director in cadrul ANPC. Acesta mentioneaza ca acolo unde directiva lasa loc masurile au fost extinse, adica si pentru credite ipotecare si contracte de leasing, tocmai in spiritul unei protectii cat mai complete.
Proiectul de ordonanta de urgenta se aplica tuturor contractelor de credit, inclusiv creditelor ipotecare si imobiliare, indiferent de valoarea totala a creditului, precum si contractelor de leasing, care vor prelua majoritatea conditiilor impuse in prezent de legislatia romaneasca in cazul creditelor de consum. "Ideea legiuitorului european a fost sa asigure o mai buna circulatie a serviciilor, astfel incat clientii sa poata pleca daca vor gasi conditii mai bune in alta parte. Este vorba de mobilitatea consumatorului", a declarat Meiu, pentru Mediafax.