1 C
Bucharest
Thursday, 7 December 2023
HomeInvestigații România LiberăComisia Europeana verifica Programul "Prima Casa"

Comisia Europeana verifica Programul “Prima Casa”

Comisia Europeana (CE) verifica programul de finantare "Prima Casa", pentru a stabili daca acesta respecta normele in vigoare ale Uniunii Europene privind concurenta si acordarea ajutoarelor de stat.

Reprezentantii UE au avertizat ca, in cazul in care Programul "Prima Casa" nu respecta regulile comunitare privind concurenta si sistemul ajutoarelor de stat, CE ar putea declansa procedura de infringement in cazul Romaniei si ar putea deferi cazul Curtii Europene de Justitie, urmand ca ulterior sa aplice si sanctiuni financiare. "Comisia Europeana a contactat autoritatile romane in legatura cu programul de finantare «Prima Casa», pentru a verifica daca acesta respecta regulile UE privind ajutorul de stat si concurenta", a declarat Jonathan Todd, purtatorul de cuvant al CE, citat de Mediafax. Acesta sustine ca a solicitat, intr-o prima etapa, autoritatilor romane mai multe informatii privind Programul "Prima Casa", precizand ca nu este vorba despre vreo problema, ci despre o "solicitare de rutina".

Pe de alta parte, autoritatile romane sustin ca normele de aplicare ale Programului "Prima Casa" se incadreaza in directivele Uniunii Europene privind concurenta si respecta sistemul garantiilor de stat, prevazut in legislatia in vigoare. "Ne incadram in toate normele Uniunii Europene, utilizand sistemul garantiilor de stat, asa cum sunt ele prevazute in Legea bugetului de stat", a declarat premierul Emil Boc. Reprezentantii Consiliului Concurentei au declarat ca CE a solicitat informatii care sa ateste ca programul "Prima casa"  nu reprezinta ajutor de stat pentru banci."CE doreste doar informatii privind programul care sa ateste ca acesta nu este ajutor de stat, ci ajutor social", a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

 

Desi Programul "Prima Casa" a fost lansat cu "surle si trambite" miercuri, deocamdata realitatea din teren este alta, intrucat o parte din cele 20 de banci care au depus oferte de finantare nu au incheiat conventiile de garantare a creditelor cu autoritatile. Primul credit derulat in cadrul Programului "Prima Casa" a fost acordat miercuri de BRD Groupe Société Générale, in valoare de 51.500 euro, pentru achizitionarea unui apartament de doua camere, situat intr-un bloc construit in 1986, in zona Colentina.

 

Primii beneficiari ai unui credit acordat in cadrul Programului "Prima Casa" sunt doi tineri casatoriti, angajati ai companiei Renault Romania, care au cumparat un apartament de doua camere in Colentina pentru suma de 54.500 euro. Garantia statului pentru creditele acordate in cadrul Programului "Prima Casa" se aplica in limita sumei de 60.000 euro, atat pentru apartamentele construite inainte de anul 1989, cat si pentru locuintele noi sau casele aflate in constructie. 20 de banci au depus oferte de creditare in cadrul Programului "Prima Casa", cu o valoare totala de 1,4 miliarde euro.

Cele mai citite

SUA acuză patru soldați ruși de crime de război împotriva unui cetățean american

Statele Unite(SUA) au acuzat patru soldați ruși de crime de război săvârșite împotriva unui cetățean american în timpul invaziei Rusiei în Ucraina, a anunțat...

ONU spune că există o amenințare globală din cauza războiului din Gaza

Secretarul general al Organizației Națiunilor Unite (ONU), Antonio Guterres, a făcut miercuri o mișcare rară, avertizând în mod oficial Consiliul de Securitate cu privire...

Crește tensiunea dintre Venezuela și Guyana legat de regiunea Essequibo

Comunitatea internaţională este îngrijorată de tensiunea tot mai mare dintre Venezuela şi Guyana în legătură cu Essequibo, regiune bogată în petrol aflată în dispută...
Ultima oră
Pe aceeași temă