Coface estimează o evoluţie a cursului de schimb încadrat în intervalul 4 – 4,4 lei pentru un euro pentru 2012, în cazul depăşirii acestui nivel aşteptându-se la o intervenţie a Băncii Naţionale a României pentru stabilizarea cursului, a declarat country cluster manager Coface pentru România, Bulgaria şi Slovacia, Cristian Ionescu, citat de Agerpres.
‘În ceea ce priveşte cursul de schimb, probabil va varia între 4 – 4,4 lei pentru un euro. Dacă vor fi factori care vor face să se depăşească acest nivel, Banca Naţională va interveni pentru a stabiliza cursul’, a afirmat Cristian Ionescu.
Reprezentantul Coface a adăugat că nivelul creditelor acordate de băncile din România va continua să scadă, pe fondul dependenţei acestora de împrumuturile de la băncile mamă, care îşi vor reduce semnificativ expunerea pe pieţele din Europa Centrală.
‘Sistemul bancar este afectat de un nivel ridicat al împrumuturilor neperformante – 12%. În plus, băncile din zona euro, şubrezite de criza datoriei suverane, deţin 72% din activele bancare româneşti. Ele ar putea să-şi reducă semnificativ expunerea pe pieţele din Europa Centrală cu privire la noile cerinţe de lichiditate impuse de Basel III. Băncile româneşti sunt dependente de împrumuturile de la băncile mamă din cauza insuficienţei depozitelor. Riscul de refinanţare de la băncile mamă din Grecia, extrem de vulnerabile, şi ale căror creanţe reprezintă 12% din PIB, este deosebit de ridicat. În acest context, reducerea volumului ofertelor de credit ar trebui să se accentueze’, a explicat Cristian Ionescu.
De asemenea, Coface estimează că politia monetară adoptată de BNR pentru următorul an va fi una preventivă, având caracter acomodativ, pentru stabilizarea nivelului inflaţiei, cu dobândă de politică monetară situată în intervalul 5,5% – 6% pentru 2012
Potrivit datelor Coface, inflaţia medie anuală va coborî de la 5,8% la 3,3%.