2.5 C
București
vineri, 6 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăClinicile private atrag turistii straini

Clinicile private atrag turistii straini

» Circa 60.000 de turisti straini viziteaza anual Romania pentru tratamente medicale.
» Industria ospitalitatii a castigat 32 milioane de euro din turismul medical.

Cresterea numarului de turisti straini in Romania va impulsiona piata locala a serviciilor de turism medical, spun specialistii din turism. Piata romaneasca de servicii medicale a devenit atractiva pentru vest-europeni datorita costurilor mai mici.
Din cei aproximativ doua milioane de turisti care viziteaza Romania anual, circa 2-3% vin pentru servicile medicale, ceea ce inseamna circa 60.000 de vizitatori, spune Traian Badulescu, purtatorul de cuvant al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT).

Anul trecut, strainii au cheltuit in Romania strict pe servicii turistice, care includ transportul, peste un miliard de euro, potrivit datelor bancii centrale. In schimb, iesirile de capital din partea romanilor care au calatorit sau si-au petrecut vacanta in strainatate au fost de 1,101 miliarde euro. Industria turistica nu are o statistica a facturii totale a cheltuielilor strainilor care vin in Romania pentru servicii medicale. Totusi, in conditiile in care turismul medical detine o pondere de numai 2-3% din totalul turistilor straini care au intrat in Romania, sumele lasate in turism de strainii care vin special in acest scop s-au ridicat la 32 milioane de euro. "Piata serviciilor de turism medical este in crestere si isi va mentine ritmul de crestere si in urmatorii ani, atat timp cat tarifele serviciilor medicale practicate in Romania se vor mentine la un nivel mai scazut decat in alte tari", considera Traian Badulescu. Acesta sustine ca cele mai multe cereri vin din Italia, pe urmatoarele locuri in topul solicitarilor figurand Marea Britanie, Franta si Germania.
Cea mai mare cerere din partea turistilor straini o inregistreaza serviciile stomatologice, urmate de chirurgie estetica si serviciile medicale practicate de clinicile medicale.
"Piata romaneasca a serviciilor medicale este atractiva pentru turistii straini, in special persoane cu venituri peste medie, datorita costurilor reduse, a serviciilor de calitate prestate intr-un timp scurt, dar si a obiectivelor turistice din regiune pe care le viziteaza cu aceasta ocazie", a adaugat Badulescu.

"Piata regionala este tot mai atractiva pentru persoanele din vestul Europei sau din Statele Unite. Preturile in Romania sunt de doua sau chiar trei ori mai mici fata de regiunea vest-europeana, tratamentele fiind la aceleasi standarde de calitate cu cele din Vest. Perioada pe care pacientul trebuie sa o aloce pentru astfel de interventii este mult mai scurta. Astfel, estimam ca pacientii expati vor reprezenta 25% din totalul numarului de persoane care vor solicita serviciile clinicii noastre anul acesta", spune Oana Taban, managerul clinicii stomatologice Dent Estet.
Cresterea cu 30% a numarului de turisti straini in Romania, estimata pentru 2008, comparativ cu 2007, de patronatele din turism, ii determina pe reprezentantii clinicilor medicale sa se astepte la rezultate optimiste cu privire la evolutia pietei locale a serviciilor de turism medical. Pe de alta parte, reprezentantii companiei Dent Estet au aratat ca interesul agentiilor internationale de turism pentru piata serviciilor dentare din Romania a crescut, clinica stabilind deja parteneriate cu acestea.

Cele mai citite

Șase foși ambasadori americani avertizează: România, țintă a unui atac cibernetic masiv în context electoral

Șase foști ambasadori ai SUA la București au adresat un mesaj românilor, exprimând îngrijorarea față de un atac cibernetic și pe rețelele sociale, atribuit...

Șase foși ambasadori americani avertizează: România, țintă a unui atac cibernetic masiv în context electoral

Șase foști ambasadori ai SUA la București au adresat un mesaj românilor, exprimând îngrijorarea față de un atac cibernetic și pe rețelele sociale, atribuit...

Uniunea Europeană și Mercosur au ajuns la un acord comercial

După mai bine de două decenii de negocieri, Uniunea Europeană (UE) și blocul sud-american Mercosur (format din Argentina, Brazilia, Uruguay și Paraguay) au anunțat...
Ultima oră
Pe aceeași temă