Economia Romaniei se va contracta cu 6% in acest an, de la o estimare anterioara de 4%, revizuirea fiind determinata de reculul peste asteptari al Produsului Intern Brut in primul trimestru (6,4 %, fata de estimarile anterioare, de 2,5 la suta), se arata in cea mai recenta analiza realizata de economistii Citi Romania, citata de Agerpres.
In paralel, deficitul de cont curent, de aproximativ 700 de milioane de euro in primele trei luni din 2009, a fost considerabil mai mic decat deficitul din perioada similara din 2008, de aproximativ patru miliarde de euro, subliniind amploarea actualului deficit extern al Romaniei. In prezent, economistii Citi Romania estimeaza un deficit de cont curent de aproximativ 6,5 la suta din PIB anul acesta, fata de 12,3 la suta in 2008.
Implicatiile contractarii peste asteptari a economiei Romaniei in primul trimestru sunt, in opinia Citi Romania, urmatoarele: deficitul de cont curent va fi probabil mai mic, performanta fiscala va fi probabil afectata de veniturile mai scazute, iar Banca Nationala a Romaniei ar putea avea stimuli mai puternici pentru a reduce rata dobanzii de referinta. La prima impresie, se poate argumenta ca, in timp ce prima implicatie ar putea avea efecte pozitive asupra cursului de schimb, urmatoarele doua vor avea efecte negative.
Daca apetitul global de risc se va inrautati si BNR va reduce excesiv rata dobanzii de referinta, evenimentele mentionate mai sus, tinand cont de imprumutul acordat Romaniei de FMI si UE, in valoare de 20 miliarde de euro, nu vor influenta probabil evolutia cursului de schimb. De asemenea, BNR se va abtine de la a atenua prea mult daca va deveni evident ca reducerea ratei dobanzii afecteaza leul. In plus, FMI ar putea fi mai indulgent daca abaterile de la tintele fiscale sunt in principal cauzate de veniturile mai scazute, asociate cu o contractare economica peste asteptari.
O crestere puternica a creditelor neperformante, care ar putea afecta stabilitatea financiara si increderea investitorilor, constituie un important factor de risc. Tinand cont de efectele negative ale acestui factor de risc asupra evolutiei cursului de schimb, este nevoie de o monitorizare atenta a acestuia.