» Pentru unele fabrici, vanzarile de bere s-au dublat fata de luna mai a anului trecut.
» Deschiderea teraselor inainte de vreme si picnicurile la padure au crescut afacerile berarilor.
» Sucurile si apa minerala s-au vandut in cantitati impresionante de cand a venit canicula.
In timp ce pentru agricultura si sectorul energetic valul neobisnuit de caldura din ultima perioada se dovedeste a fi o adevarata calamitate, producatorii de bere, apa minerala si sucuri au toate motivele pentru a-si freca mainile de fericire. Vanzarile companiilor in speta au crescut spectaculos, ajungand chiar la nivelul care se inregistra de obicei in miezul verii.
Deschiderea teraselor inainte de vreme si afluxul de oameni catre zonele de picnic au dus la o crestere semnificativa a consumului de bere. Ba chiar unele fabrici, cum este cazul Bere Trei Stejari Sibiu, au vandut dublu fata de aceeasi perioada a lui 2006, dupa cum ne-a declarat directorul comercial Radu Zaharia. "De la venirea caniculei, vanzarile noastre au crescut cu aproape 20%", spune directorul.
si la Martens Galati productia a crescut spectaculos de la saptamana la saptamana, dupa cum spune directorul economic Lucian Tiolan. In urma cu doua saptamani fabrica livra zilnic 825 hl de bere, pentru ca apoi sa creasca cu 16%, la 960 hl, si cu inca 17%, la 1125 hl/zi la inceputul saptamanii in curs. In alta ordine de idei, vanzarile fabricii au crescut si in anotimpul rece, in primele patru luni ale anului majorarea fiind de 10,4% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.
Compania European Drinks, cel mai mare jucator autohton pe piata berii, a avut parte de o crestere a vanzarilor. "De obicei, cand temperatura creste cu 10 grade si consumul de bere se majoreaza cu aproximativ 20%", spune directorul de marketing al Grupului Transilvania, Horatiu Cozma. El a tinut insa sa precizeze ca pe timp de canicula consumul de bere nu este foarte mare, crescand mai mult cel de apa minerala.
In contextul cresterii cererii, producatorii exploateaza momentul, cerand facilitati fiscale. "Bine ar fi ca in perioada secetei, in zonele afectate sa se anuleze TVA la apa minerala si bauturi racoritoare, pentru a fi accesibile si omului de rand", spune directorul economic al Romaqua Group Borsec, Gheorghe Citiriga.
Afaceri bune pentru vanzatorii de sucuri
Seceta prelungita va creste semnificativ si vanzarile producatorilor de sucuri. "Compania Tymbark Maspex estimeaza pentru acest an o majorare cu 15% a afacerilor sale. Consumatorii romani au inceput treptat, in ultima perioada, sa se orienteze mai mult catre sucuri naturale, care sunt mai sanatoase si mai bogate in vitamine, acest segment de piata inregistrand an de an o evolutie ascendenta", a declarat Krzysztof Grabowski, presedintele companiei.
si Coca-Cola HBC Romania estimeaza, la randul ei, cresteri importante ale vanzarilor in anotimpul calduros, data fiind sezonalitatea pronuntata in vanzarea de bauturi racoritoare si ape minerale. "Cererea va creste semnificativ, chiar si dupa aceasta iarna, care a avut temperaturi ridicate in cazul Romaniei", a aratat Mugurel Radulescu, director de comunicare la Coca-Cola HBC.
Mai mult malt
Afacerile berarilor merg mai bine de la an la an, indiferent de anotimp. In primul trimestru al anului 2007, membrii Asociatiei "Berarii Romaniei", care reuneste multinationalele prezente pe piata romaneasca, au vandut 2,54 milioane hl, cu 37% mai mult decat in primele trei luni ale lui 2006. "Putem spune ca berea incepe sa fie considerata din ce in ce mai putin un produs sezonier", ne-a declarat presedintele asociatiei, Constantin Bratu.