20.4 C
București
miercuri, 18 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCinci miniştri şi zece directori generali pentru 50 km din A3

Cinci miniştri şi zece directori generali pentru 50 km din A3

Conducerea ţării, reunită ieri în păr, a ţinut să taie panglica pe două autostrăzi care sunt de fapt un exemplu din categoria „aşa nu” în proiectele de infrastructură. Una nu are parcări, benzinării, iluminare, iar accesul se face din două sensuri giratorii; alta e deocamdată drum naţional.

Deşi sunt de puţin mai mult de două luni la conducerea Guvernului şi a Ministerului Transporturilor, premierul Victor Ponta şi ministrul Transporturilor, Ovidiu Silaghi, au ţinut ieri să participe la ceea ce ei consideră a fi inaugurarea autostrăzilor A3 (Bucureşti-Ploieşti) şi tronsonul Cernavodă-Medgidia al A2. Ambele proiecte au fost începute în urmă cu 4-5 ani, iar termenele de execuţie au fost nerespectate, în cazul fiecăruia dintre aceste proiecte, de câteva ori. În timpul scurs de la începerea lucrărilor, la conducerea Transporturilor s-au perindat miniştri totalizând cinci mandate (Radu Berceanu cu două mandate, Ludovic Orban, Anca Boagiu, Alexandru Nazare şi Ovidiu Silaghi), precum şi zece directori generali ai Companiei de Autostrăzi.

 

A3, deschisă joi

Traficul pe autostrada Bucureşti-Ploieşti (A3) va fi deschis joi, cu excepţia ieşirii spre Snagov, a declarat în ziua menţionată premierul Victor Ponta. El a participat la inaugurare alături de fostul premier Călin Popescu-Tăriceanu. Ieşirea spre Snagov ar urma să fie finalizată  miercurea viitoare, a spus Victor Ponta. Pe autostrada Bucureşti-Ploieşti se va circula pe patru benzi, deocamdată cu un regim de viteză de maximum 100 kilometri pe oră.

Atenţionat că tronsonul de autostradă este pus în circulaţie fără ca parcările şi alte facilităţi să fi fost terminate, premierul a apreciat că ar fi fost o greşeală ca punerea în circulaţie să fi fost amânată din acest motiv. „Un tronson de 60 kilometri este o distanţă pentru care nu sunt necesare staţii de bezină. Sunt fericit că lucrarea a fost terminată, dar trist că un proiect relativ modest, de 60 kilometri, durează atât”, a spus şi Tăriceanu. Primul termen de dare în folosinţă a autostrăzii Bucureşti-Ploieşti a fost anul 2010, finalizarea fiind amânată de mai multe ori. Autostrada are însă multe alte probleme: nu e iluminată în zonele de acces, ceea ce va îngreuna intrarea şi ieşirea şofe­rilor pe ea, iar accesul are loc prin două sensuri giratorii aglomerate, unul pe centura Bucu­reşti, altul pe centura Ploieşti Vest. În 2007, la realizarea proiectului, Com­pania de Autostrăzi nu a introdus în documentaţia de licita­ţie cerinţa iluminatului şi a accesului prin noduri rutiere pe niveluri diferite, prin care fluxurile de circulaţie să nu se intersecteze.

Autostrada Soarelui, inaugurată ca drum naţional

Tronsonul Cernavodă-Medgidia al Autostrăzii Soarelui a fost deschis, joi, şi se va circula pe o singură bandă pe sens, în regim de drum naţional. Echipei de inaugurare i s-a alăturat primarul Constanţei, Radu Mazăre, precum şi preşedintele CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu, membri marcanţi PSD. Reamintim că Nicuşor Constantinescu era cel care în urmă cu 1-2 ani când Ministerul Transporturilor era condus de PDL refuza arbitrar eliberarea certificatului de urbanism pentru autostradă.

Întrebat şi aici de jurnalişti despre deschiderea de benzinării şi parcări, Ponta a spus că important este că se va putea circula şi că acestea vor fi construite ulterior.

 Pe tronsonul Cernavodă-Medgidia al Autostrăzii Soarelui, care a fost deschis joi, se va circula deocamdată în regim de drum naţional, cu o singură bandă pe sens şi cu limita de viteză de 80 de kilometri la oră, fiind montate indicatoare în acest sens. Circulaţia ar urma să aibă loc la standard de autostradă abia cu începere din noiembrie, după definitivarea integrală a lucrărilor. Acest tronson face legătura cu centura nord a Constanţei, care a fost deschisă circulaţiei tot joi. 

Doru Cireasa
Doru Cireasa
Doru Cireasa
Cele mai citite

BEC: Candidaturile și listele cu susținători pentru alegerile prezidențiale se depun până pe 5 octombrie

Biroul Electoral Central (BEC) pentru alegerea Preşedintelui României din 2024 a decis, marţi, că, până la 5 octombrie, ora 24,00, partidele politice, organizaţiile cetăţenilor...

TAROM oferă prețuri speciale la zborurile aniversare către Praga și Paris

Compania TAROM oferă 70 de vouchere pentru toate biletele achiziţionate pe site-ul companiei, în data de 18 septembrie, precum şi bilete la tarife începând...

Ministerul Economiei introduce noi reguli stricte pentru monitorizarea ajutoarelor de stat în sectorul industrial

Ordinul nr. 2.887 din 9 septembrie 2024, semnat de ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Ștefan-Radu Oprea, introduce noi măsuri pentru monitorizarea strictă a ajutoarelor...
Ultima oră
Pe aceeași temă