4.1 C
București
sâmbătă, 7 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCei mai multi investitori straini vin din Europa de Vest

Cei mai multi investitori straini vin din Europa de Vest

In ultimii ani, in Romania si mai ales in Bucuresti au venit multi investitori straini atrasi de oportunitatile pietei imobiliare. Pentru ca piata constructiilor a crescut de la an la an, iar investitiile s-au putut recupera mai repede decat in alte tari, Romania a atras oameni de afaceri si firme mai ales din Europa de Vest, dar si din Israel si SUA, dupa cum apreciaza specialistii imobiliari.
"Investitorii, companii care au investit in cladiri care produc venit, adica birouri inchiriate, centre comerciale sau logistice inchiriate, sunt austrieci (cei mai vechi pe piata si cei care cunosc cel mai bine realitatea investitiilor imobiliare de la noi: CA Immo, Immoeast, Immofinanz etc.), britanici (cei mai activi din punctul de vedere al numarului de tranzactii incheiate in 2006), irlandezi, australieni etc. Dezvoltatorii sunt specializati pe rezidential (romani, israelieni, greci si spanioli), birouri (israelieni, greci, austrieci, turci si irlandezi)", a declarat Silviana Badea, Investment Consultant la firma Colliers.
Strainii prefera sa investeasca in functie de specificul firmei pe care o detin. Cladirile de birouri erau preferate pana anul acesta, iar zona de mall-uri a inceput sa fie la moda in ultima vreme. Rezidentialul este foarte cautat de cei care care sunt specializati pe acest domeniu.
La nivelul Romaniei, nu se poate spune cu precizie din ce tara provin cei mai multi investitori. "Nu exista o statistica, iar multe dintre tranzactii sunt confidentiale. In general, cei mai multi investitori sunt cei din Europa de Vest: Olanda, Marea Britanie, Germania, apoi din SUA si Israel", a declarat Radu Zilisteanu, analist imobiliar. Acesta a precizat ca oamenii de afaceri dintr-o tara pot face investitii prin firme care sunt inregistrate in alta tara, inclusiv in Romania, si de aceea nu se poate sti cu exactitate cati investitori sunt si din ce tari. Romania prezinta la aceasta ora cel mai mare potential european pentru afaceri cu profit ridicat si rapid, iar unul dintre cele mai atractive domenii de interes este piata imobiliara.

Randamente bune ale investitiilor

Cei mai multi oameni de afaceri straini sunt atrasi de randamentele bune ale investitiilor din Romania. "Oamenii de afaceri irlandezi au o cultura, o educatie in ceea ce priveste investitiile imobiliare datorita randamentelor foarte bune obtinute in alte tari, in decurs de 30 de ani. Datorita puterii financiare acumulate, ei cauta piete emergente unde isi pot plasa banii cu randamente mai mari decat cele pe care le obtin in tarile europene cu piete mature", a declarat Eduard Uzunov, presedintele Camerei de Comert si Industrie Romania-Irlanda (CCRI). Acesta a afirmat ca oamenii de afaceri irlandezi obtin din dezvoltarile imobiliare din Romania o marja de profit intre 20-30%, in functie de dimensiunile si tipul dezvoltarii. Pentru investitori, se pot obtine randamente cuprinse intre 7 si 9%, in functie de tipul investitiei, orasul in care aceasta se realizeaza si riscul asumat. Aceste randamente sunt peste media europeana si peste randamentele obtinute in tari cu dezvoltare imobiliara accentuata si care au atras in ultimii 15 ani investitii imobiliare de amploare.

Avantaje
– rentabilitate – marja de profit – 20-30%
– una dintre cele mai mari piete din Europa Centrala si de Est, cu peste 21 de milioane de locuitori
– forta de munca ieftina si calificata
– potential turistic important
– tara membra UE
– scaderea inflatiei

Birourile, in top
Topul domeniilor imobiliare in care investesc strainii, realizat de firma Eurisko, este urmatorul: retail, rezidential, birouri si industrial. Cele mai importante proiecte din Romania, din punctul de vedere al valorii investitiilor, sunt Baneasa – 1,2 miliarde de euro si Esplanada – aproape un miliard de euro.
– Retail – Pe zona de retail, sunt preferate mall-urile care se construiesc atat in Bucuresti, cat si in tara: Era Shopping Park din Iasi – dezvoltator Omilos, cu capital grecesc; Liberty Center din Bucuresti – dezvoltator Mivan, cu sediul in Irlanda de Nord si filiale in Orient si SUA; Craiova Mall – construit de un consortiu de investitori greci.
– RezidenTial – Printre marile proiecte rezidentiale anuntate pana acum de straini se numara: West Park-Militari-Rom-Canada Group, Canada; Corbeanca Forest-Marr Capital, Anglia; Diamond Park-Tineretului (Sura Mare)-RO-IS, Israel; Residenz-Chitila-Tiriac Real Estate in parteneriat cu LEG Stuttgart, Germania; Vitan Platinum-Vitan (Mihai Bravu)-Platinum, Israel.
– Birouri – "Majoritatea investitorilor straini sunt axati pe dezvoltarea de birouri: GTC, Portland si Immoconsult. Vin din urma ImmoEast, Europolis, cu joint ventures pentru dezvoltare", dupa cum au declarat specialistii de la Eurisko.
– Industrial – Pe industrial, au aparut: Prologis Romania – dezvoltat de compania americana cu acelasi nume; Bucharest Distribution Park – Immofinanz Austria etc.
Mai multe informatii legate de alte proiecte de pe
piata romaneasca gasiti in ghidul Imobiliare de miercuri.

Cele mai citite

Situație complicată în Siria. Bashar al-Assad e de negăsit/Capitala Damasc încercuită

Președintele sirian Bashar al-Assad nu este de găsit nicăieri în Damasc, spune o sursă citată de CNN, potrivit Antena3. Poziția oficială a biroului președintelui sirian...

Ucraina primește al doilea lot de avioane F-16 din Danemarca: Zelenski laudă sprijinul aliaților

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat sâmbătă primirea celui de-al doilea lot de avioane de luptă F-16 din Danemarca, confirmând că acestea au ajuns...

Sectorul ospitalității s-a dublat în ultimul deceniu: Peste 13.500 de unități de cazare în 2024

Numărul unităților de cazare din România a înregistrat o creștere spectaculoasă în ultimii zece ani, potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS). Dacă în...
Ultima oră
Pe aceeași temă