1.2 C
Bucharest
Sunday, 10 December 2023
HomeInvestigații România LiberăCEC va duce o parte din actiuni pe bursa

CEC va duce o parte din actiuni pe bursa

Procesul de privatizare a celei mai vechi banci din Romania Ð Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC) Ð a ramas, la finalul anului trecut, in umbra aceluia care a fost cel mai important pentru sectorul bancar romanesc, si nu numai, respectiv cel al Bancii Comerciale Romane (BCR). Acest lucru este de altfel de inteles, deoarece aparent impactul privatizarii CEC este mai putin spectaculos, cel putin pentru piata bursiera, spre deosebire de BCR, a carei influenta este evidenta, data fiind detinerea de catre cele cinci societati de investitii financiare (SIF) a unei cote de aproximativ 30% din capitalul social al bancii.
Vanzarea CEC va fi insa importanta pentru actorii pietei bursiere din Romania cel putin din doua motive. Primul ar fi acela ca, in contextul modificarilor sau consolidarii pozitiilor in ierarhia din sistemul bancar, orice noua achizitie sau fuziune in domeniu poate influenta in mod indirect politicile de dezvoltare a celorlalte banci si, prin consecinta, si a bancilor listate deja la bursa.
Cel de-al doilea reprezinta probabilitatea ca CEC sa intre in mod indirect in vizorul investitorilor la Bursa de Valori Bucuresti. Si asta, pentru ca 9,9% din actiunile sale vor intra in portofoliul Fondului Proprietatea, chiar daca listarea acestuia este inca la stadiul de proiect. Totodata, institutia ar putea trezi interesul direct, in conditiile in care intentia de vanzare a restului de actiuni CEC pe piata interna de capital se materializeaza. Cu atat mai mult cu cat la un moment dat existau opinii care sustineau listarea tuturor societatilor ale caror actiuni vor intra in activul fondului Proprietatea.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă