În mod tradiţional, profesioniştii care reprezintă companiile de asigurări, reasigurări şi de brokeraj se reunesc în fiecare an în Monte Carlo pentru a face schimb de experienţă şi, totodată, pentru a începe negocierile de reînnoire a contractelor de reasigurare viitoare. Prima ediţie „Les Rendez-Vous de Septembre” a avut loc în 1957, de atunci evenimentul devenind unul tradiţional şi, în acelaşi timp, de referinţă pentru această industrie.
Şi în 2014, profesioniştii din domeniu s-au întâlnit în Monte Carlo, între 13 şi 18 septembrie, pentru a dezbate cele mai importante tendinţe remarcate de-a lungul anului. O concluzie a dezbaterilor de la Monte Carlo este faptul că în 2015 va încetini ritmul de scădere a preţurilor pentru reasigurarea dezastrelor naturale.
Ce se va întâmpla anul acesta
Astfel, SWISS Re, al doilea reasigurător din lume ca subscrieri, se aşteaptă ca rata de scădere a preţurilor pe segmentul reasigurărilor pentru catastrofe naturale să încetinească în 2015. De asemenea, conform reasigurătorului, între 2012 şi 2020, cererea pentru reasigurare împotriva dezastrelor naturale va creşte cu circa 50% în pieţele mature şi cu 100% în pieţele aflate în dezvoltare.
Absenţa unor dezastre naturale de amploare şi o competiţie din ce în ce mai puternică determinată de noi actori intraţi în piaţă au condus la o scădere a preţurilor reasigurărilor anul trecut. Companiile de reasigurare se străduiesc să oprească acest trend în 2015.
MUNICH Re semnalează o creştere moderată a cererii de reasigurare, dată de pieţele în curs de dezvoltare, dar şi o nevoie din ce în ce mai mare de soluţii inovative pentru noile riscuri. Asigurătorul estimează o creştere moderată a cererii de reasigurare pe segmentul property&casualty. Astfel, pe pieţele foarte dezvoltate din Europa şi America de Nord se anticipează o majorare anuală a volumului de prime de 1% pentru următorii trei ani. Pentru regiunea Asia-Pacific şi America Latină, creşterea este estimată la 3-4%, dar pornind de la un volum de prime mult mai scăzut.
Pe de altă parte, reasigurătorii trebuie să găsească diverse metode prin care să sprijine asigurătorii pentru a se adapta schimbărilor de legislaţie precum cerinţele de capitalizare necesare pentru standardele Solvency II.
De asemenea, noi riscuri care apar ca urmare a dezvoltării tehnologice sau sociale, precum şi ca rezultat al creşterii ameninţărilor legate de mediu, necesită dezvoltarea unor noi soluţii de asigurare.
Piaţa de reasigurări: 240 miliarde USD în 2013
Piaţa mondială de reasigurări a ajuns, la finele lui 2013, la un volum de 240 miliarde USD, ceea ce reprezintă 5% din afacerile globale ale industriei de asigurări. Astfel, în 2013 valoarea afacerilor reasigurătorilor a crescut cu 5,7%, în timp ce evoluţia pieţei de asigurări a fost relativ liniară, cu o creştere de doar 0,6%.
În ceea ce priveşte clasamentul global al reasigurătorilor, acesta este dominat în continuare de MUNICH Re şi SWISS Re, care ocupă primele două locuri încă din 1990. O evoluţie în clasament este consemnată de SCOR, care ajunge pe poziţia 5, ca urmare a achiziţiilor de pe piaţa americană.
De asemenea, ca tendinţă, se observă o concentrare în creştere pe piaţa de reasigurări, unde primele 10 companii deţin în jur de 62% din afaceri, faţă de 56% în 2000 şi 22% în 1980. În ceea ce priveşte brokerii de reasigurare, clasamentul este dominat de AON Benfield, cu afaceri de peste 1,5 miliarde USD, urmat de GUY Carpenter şi WILLIS.
Poziţiile 4 şi 5 sunt deţinute de JLT Re şi TOWERS Watson Re, aflate
într-un proces de fuziune după ce JLT a achiziţionat TOWERS Watson Re, divizia de brokeraj în reasigurare deţinută de TOWERS Watson, la sfârşitul anului trecut.