4 C
Bucharest
Wednesday, 29 November 2023
HomeInvestigații România LiberăCe scumpiri ne aşteaptă de la 1 ianuarie?

Ce scumpiri ne aşteaptă de la 1 ianuarie?

Deşi introducerea taxei de 7 eurocenţi pe litrul de carburant a fost amânată cu trei luni, românii se vor lovi, de la 1 ianuarie, de un val de scumpiri cauzat în principal de modificarea modului de calcul al accizei, creşterea tarifului de transportare a energiei electrice de către Transelectrica şi de introducerea taxei pe stâlp.

Benzina şi motorina se vor scumpi de la începutul anului viitor cu câte 9 bani pe litru, în pofida faptului că introducerea taxei de 7 eurocenţi pe litrul de carburant a fost amânată pentru al doilea trimestru al anului 2014.

Majorările ce vor apărea sunt cauzate de modificarea modului de calcul al accizei: aceasta se va calcula în funcţie de nivelul cursului de pe octombrie al anului precedent doar dacă acest curs nu este mai mic decât cel înregistrat în anul precedent. Contrar – şi această situaţie se întâlneşte în prezent –, se ia în considerare cursul înregistrat pe data de 1 octombrie 2012, iar acesta se actualizează cu rata medie a inflaţiei din luna septembrie a acestui an.

Astfel, pentru calculul accizelor de plată pentru 2014 se va lua în considerare un curs efectiv de 4,73 lei pentru un euro, rezultat din aplicarea unei inflaţii de 4,77% (septembrie 2013) la
cursul de 4,5223 lei pe euro înregistrat la data de 1 octombrie 2012. Metoda se aplică, după cum am explicat, deoarece cursul din 1 octombrie 2013 a fost de 4,4485 lei pentru un euro, mai mic decât cel din ziua corespunzătoare a anului 2012.

Alte produse afectate

Modificarea va creşte şi preţurile celorlalte produse accizabile, nu doar pe cele ale carburanţilor. Astfel, vor mai fi afectate alcoolul şi băuturile alcoolice, tutunul prelucrat, produsele energetice precum gazul natural, cărbunele, electricitatea, dar şi cafeaua verde, prăjită, solubilă sau berea, o parte a băuturilor fermentate. La toate aceste produse acciza este exprimată în euro, iar modificarea modului de calcul va duce la creşteri de preţuri. Reamintim că de la 1 septembrie 2013 au fost introduse noi produse în categoria celor accizabile, cum ar fi: bijuteriile din aur şi/sau din platină (cu excepţia verighetelor), confecţiile din blănuri naturale, iahturi, autoturisme de teren cu motoare puternice.

Pe lângă majorarea accizei există şi alte cauze ale scumpirii energiei electrice. Tariful mediu perceput de Transelectrica, operatorul naţional de transport al energiei electrice, va creşte de la 1 ianuarie 2014 cu 4,72%, de la 21,16 lei/MWh la 22,16 lei/MWh, după ce Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a aprobat o solicitare în acest sens. Începând de la 1 ianuarie va creşte şi tariful pentru serviciile funcţionale de sistem, cu 52,63%, de la 1,14 lei/MWh la 1,74 lei/MWh.

Tariful pentru serviciile tehnologice de sistem a crescut deja din luna august cu 25,69%, de la 9,77 lei/MWh la 12,28 lei/MWh. În aceste condiţii, tariful pentru serviciul de sistem va fi de anul viitor de 15,02 lei/MWh, cu 37,67% mai mare decât la începutul acestui an, de 10,91 lei/MWh.

Chiar dacă majorările tarifelor şi accizelor în domeniul electricităţii nu sunt mari, prin prisma ponderii acestora în preţul final, consumatorii vor simţi scumpirile. Taxa de stâlp, o altă măsură fiscală introdusă cu începere din 1 ianuarie 2014, va pune presiune pe distribuitorii de energie să majoreze la rândul lor tarifele, pentru a-şi conserva profiturile. Companiile vor plăti de la 1 ianuarie 2014 o taxă de 1,5% din valoarea activelor reprezentate de construcţiile speciale, ceea ce înseamnă pentru marii producători sau operatori din domeniul producţiei şi transportului de carburanţi şi electricitate costuri suplimentare de zeci de milioane de euro. ANRE a decis recent să păstreze neschimbat preţul energiei electrice pentru populaţie, pentru prima parte a anului 2014, la 0,155 de lei KWh. Noile taxe şi majorări de tarife vor determina însă furnizorii finali de energie electrică să pună anul viitor presiune pe ANRE pentru a fi de acord cu majorări ale preţurilor.

Gazele, şi ele mai scumpe

Preţul gazelor pentru populaţie va creşte cu 1% de la 1 ianuarie, potrivit unei decizii luate acum o săptămână de către ANRE. Astfel, în decurs de un an, de când a început liberalizarea pieţei locale, gazele s-au scumpit cu 12%. În cazul gazului destinat persoanelor juridice scumpirea va fi de 2%. De la 1 martie, ANRE va opera o nouă ajustare de preţuri, potrivit calendarului convenit cu FMI şi UE de aliniere a preţurilor din producţia internă cu cele de import. Prin urmare, gazele se vor scumpi iar, procentul urmând a fi stabilit de ANRE.

 

Cele mai citite

Atacurile asupra trupelor americane din Irak și Siria s-au oprit de la armistițiul Israel Hamas

Atacurile altădată aproape zilnice asupra trupelor americane staţionate în Irak şi Siria au încetat de când armistiţiul dintre Israel şi Hamas a intrat în...

Atacurile asupra trupelor americane din Irak și Siria s-au oprit de la armistițiul Israel Hamas

Atacurile altădată aproape zilnice asupra trupelor americane staţionate în Irak şi Siria au încetat de când armistiţiul dintre Israel şi Hamas a intrat în...

Îngrijorări tot mai mari legate de Papa Francisc care nu mai merge la COP28 privind clima de la Dubai

Papa Francisc și-a anulat călătoria planificată la reuniunea COP28 privind clima de la Dubai din cauza efectelor gripei și a unei inflamații pulmonare, a...
Ultima oră
Pe aceeași temă