19.1 C
Bucharest
Tuesday, 3 October 2023
HomeInvestigații România LiberăCE: Plăţile către România pentru POS Mediu, blocate din iulie, au fost...

CE: Plăţile către România pentru POS Mediu, blocate din iulie, au fost reluate

Comisia Europeană a decis, miercuri, reluarea plăţilor către România pentru Programul Operaţional Sectorial (POS) de Mediu, blocate din luna iulie 2012, informează Reprezentanţa CE în România, informează Mediafax.

Astfel, vor putea fi procesate cererile de rambursare a sumelor cheltuite în cadrul proiectelor asociate Programului Operaţional Sectorial de Mediu.

“Comisia salută îmbunătăţirile aduse sistemelor de gestionare şi control, care au făcut posibilă decizia de deblocare a programului, şi consideră că sistemul este acum în măsură să detecteze şi să prevină conflictul de interese, una dintre cele mai importante probleme în acest caz. De asemenea, autorităţile române au acceptat solicitarea Comisiei în vederea aplicării unei corecţii financiare de 10%, propuse în luna august 2012 pentru contractele licitate înainte de octombrie 2011 pentru a acoperi sumele care nu ar fi trebuit să fie rambursate din cauza neregulilor. Aceste sume pot fi utilizate în cadrul aceluiaşi program, dar pentru finanţarea unor proiecte noi”, se arată în comunicatul Reprezentanţei CE în România.

Sursa citată a precizat că pentru a fi în măsură să decidă reluarea plăţilor şi în cazul celorlalte trei programe blocate, Comisia Europeană urmăreşte cu interes progresele înregistrate.

Citeşte şi Oficial CE: Plăţile prin POSDRU pot fi reluate din noiembrie

Ministrul Mediului şi Pădurilor, Rovana Plumb, a discutat în 22 noiembrie, la Bruxelles, cu comisarul european pentru Politică Regională, Johannes Hahn, despre situaţia POS Mediu şi posibilitatea deblocării rambursărilor din partea Comisiei Europene.

Premierul Victor Ponta declara recent că, prin acceptarea corecţiilor financiare şi îndreptarea neregulilor constatate în perioada 2009-2011, în luna decembrie pot fi reluate rambursările pentru POSDRU, precum şi pentru programele de Dezvoltare Regională şi Mediu.

În 14 noiembrie, Ministrul Afacerilor Europene a prezentat Guvernului propunerile de corecţii avansate de Comisia Europeană ca o condiţie pentru reluarea plăţilor în cadrul programelor operaţionale finanţate din fonduri structurale şi de coeziune.

Pentru POS Mediu, propunerea Comisiei constă într-o corecţie forfetară de 10% pentru toate contractele a căror procedură de achiziţie publică a fost lansată înainte de 1 octombrie 2011.

 

Cele mai citite

CFR are nevoie de 24 de miliarde de lei între 2023 și 2027 pentru a continua să funcționeze

Planul de Administrare al Companiei Naţionale de Căi Ferate CFR SA pentru perioada 2023 - 2027, care stabileşte acţiunile, resursele şi indicatorii de performanţă...

Prognoza meteo pe o lună. Temperaturi neobișnuit de mari în octombrie. Când încep ploile

Prognoza meteo săptămâna 02-09 octombrieValorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână pe întreg teritoriul, dar cu o abatere...

Un nou complex educațional se dezvoltă de la zero în sudul Capitalei – Creșă, grădiniță, școală pentru familiile cu copii din Sectorul 4

Pe Șoseaua Berceni a fost construită o stație de metrou, în apropiere este deja aproape finalizat pasajul Europa Unită, iar de câteva zile...
Ultima oră
Pe aceeași temă
Modifică setările cookies