3.5 C
Bucharest
Monday, 27 November 2023
HomeInvestigații România LiberăCe măsuri de austeritate se iau în Spania

Ce măsuri de austeritate se iau în Spania

Salariile angajaţilor din sectorul public spaniol vor fi reduse cu cinci la sută, începând cu 1 iunie, iar în 2011 vor fi îngheţate, ca parte a planului de reducere a deficitului bugetar, menit să liniştească pieţele financiare, îngrijorate de extinderea crizei din Grecia în alte state din zona euro, potrivit Agerpres.

Premierul spaniol Jose Luis Rodriguez Zapatero a declarat în faţa Parlamentului că reducerea salariilor face parte din pachetul de măsuri ce include suspendarea creşterii automate a pensiilor şi scăderea investiţiilor guvernamentale.

De asemenea, oficialul spaniol a anunţat că nu se va mai plăti ajutorul de 2.500 de euro acordat la naşterea unui copil. Prin adoptarea acestor măsuri, guvernul spaniol va economisi 15 miliarde de euro în doi ani.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Casei Albe, Robert Gibbs, preşedintele american Barack Obama a cerut de la Spania “acţiuni decise” pentru relansarea economică şi pentru a reda încrederea pieţelor financiare, asigurându-l pe şeful executivului spaniol de sprijinul administraţiei americane.

Fondul Monetar Internaţional a anunţat săptămâna trecută că nu există “nici un adevăr” în zvonurile potrivit cărora Spania ar avea nevoie de un ajutor de 280 de miliarde de euro, urmând exemplul Greciei.

Şi agenţiile de evaluare financiară Fitch Ratings şi Moody’s Investors Service au încercat să împrăştie temerile pieţelor privind revizuirea în scădere a ratingurilor Spaniei, anunţând că vor menţine ratingul suveran pe termen lung al Spaniei la ‘AAA’ (cel mai înalt calificativ posibil), cu perspectivă stabilă.

Pieţele financiare sunt agitate de zvonurile potrivit cărora anumite agenţii de evaluare ar fi pe punctul de a retrograda ratingul Spaniei, sau chiar că Spania ar putea fi următoarea ţară care va cere ajutorul FMI.

Alături de Portugalia, Spania este una din statele din zona euro care preocupă anumiţi investitori. Deficitul public a explodat în 2009 din cauza crizei financiare, până la 11,2 procente din PIB, iar Guvernul socialist a promis un plan de austeritate pentru a reduce deficitul la trei procente din PIB în 2013. Cu toate acestea, datoria publică a Spaniei este mult mai scăzută decât cea a altor state din zona euro, 53,2 procente din PIB în 2009.

Spania a înregistrat în primul trimestru al acestui an o creştere timidă a Produsului Intern Brut, de 0,1 la sută, dar această creştere modestă a permis ţării să iasă în sfârşit din recesiune, potrivit unei estimări preliminare a Băncii centrale a Spaniei, publicată vineri.

Cu toate acestea, în ritm anual, în trimestrul I 2010 comparativ cu trimestrul I 2009, PIB-ul Spaniei a înregistrat o scădere de 1,3 procente.

Economia Spaniei a intrat în recesiune în al doilea semestru al lui 2008, lovită de criza financiară internaţională şi de spargerea bulei imobiliare, care a alimentat creşterea puternică înregistrată în anii precedenţi.

În primul trimestru, rata şomajului a trecut pragul de 20 de procente, iar la finele anului trecut deficitul bugetar a ajuns la 11,2 la sută.

Ieşirea din recesiune a Spaniei are loc cu şase luni mai târziu decât zona euro, în condiţiile în care are cea mai ridicată rată a şomajului din această zonă.

Cele mai citite

Atenție! Multe medicamente sunt prescrise corect, dar sunt folosite în alte scopuri!

Un sfert dintre români utilizează medicamente prescrise corect, dar în alte scopuri decât cele recomandate, iar tinerii se află printre cei mai vulnerabili...

Cele mai bune parfumuri de brand, care redau frumusețea și plăcerea vieții la orice eveniment!

Parfumurile de brand sunt cele mai apreciate cosmetice în prezent, mai ales dacă au și arome fermecătoare pentru a seduce. Mirosul este un punct...

România, alături de Congo și Tanzania, piețe pentru făina din Republica Moldova

În timp ce grâul autohton se află în silozuri, România importă cantități importante de făină din Republica Moldova și Ucraina. Urmarea: peste 200...
Ultima oră
Pe aceeași temă