Apatia, plictiseala, lipsa entuziasmului si a unei provocari autentice pot duce chiar la pierderea locului de munca.
Daca zilele de la serviciu seamana prea mult intre ele, iar acest lucru va deranjeaza si va afecteaza productivitatea, inseamna ca sunteti "contaminat" de rutina. De regula, angajatii care au o slujba cu program fix si cei de la "stat" au parte de o astfel de "afectiune". Unii dintre ei s-au obisnuit asa de mult cu o asemenea activitate, incat constituie chiar un mod de viata linistit, sigur, care le ofera incredere si satisfactie. "Este un tabiet, un mod comod de a-si petrece orele la serviciu", afirma Sabina Bica, membru al HR Club si manager de resurse umane al companiei Chipita Romania.
Ea atrage insa atentia asupra faptului ca, netratata la timp, rutina afecteaza eficienta si productivitatea. Iar lipsa de entuziasm si eficienta nu va trece neobservata, deoarece are efecte negative asupra intereselor companiei. "Rutina nu presupune neaparat un nivel prost calitativ al muncii, dar poate avea efecte directe asupra evolutiei angajatului in companie si se poate finaliza cu cautarea unui job mai stimulant", explica si Catalina Caciulan, directorul de HR de la Piritex, membru in HR Club.
Partea plina a paharului
Cand vorbim despre rutina la locul de munca, de cele mai multe ori, facem asocieri negative. La interviuri candidatii spun: "Eu vreau un loc de munca dinamic, creativ si care sa nu presupuna rutina".
"In realitate, avem nevoie si de rutina. Daca ne gandim la activitatea unui contabil, rutinele fac parte din viata lui in proportie de 60-70%. Nici un manager nu-si doreste un contabil creativ. De cele mai multe ori, daca scoti un contabil din sistemul lui foarte predictibil si standardizat, devine agitat si nervos ca nu-si mai poate anticipa rezultatul actiunilor", arata Claudia Indreica, managing partner al companiei Psihoselect din Cluj-Napoca, membru in HR Club.
Cu totul altfel sta situatia in cazul unui arhitect sau al unui director de fabrica, desi si aici exista activitati rutiniere. De altfel, accentueaza si Catalina Cauciulan, "intr-o organizatie noua, rutina este considerata de cele mai multe ori cheia succesului". "Ne luptam sa construim procese, sa desenam metode de lucru astfel incat orice necunoscut sa devina treptat rutina", motiveaza ea. De cele mai multe ori, activitatea este cladita tocmai pe aceste ritualuri, tipare, tipicuri, rutina devenind cea mai rapida si sigura metoda pentru a obtine rezultatele dorite. "Asadar, rutina nu e neaparat un lucru negativ nici pentru angajat, nici pentru organizatie. Perceptia angajatului asupra propriului job este insa extrem de importanta", subliniaza Catalina Caciulan.
Metode de tratament
Primul pas pentru combaterea rutinei este sa o constientizati si sa intelegeti si pericolul la care va supuneti. Urmatorul pas, spune Marian Manolache, managing partner la compania de resurse umane Skill Team, depinde doar de dumneavoastra si de dorinta de a schimba ceva. "Puteti face schimbari in spatiu – de exemplu, locul scaunului – si timp – ordinea de desfasurare a sarcinilor – sau puteti face schimbari in modul de rezolvare a sarcinilor. Recomand cea de a doua directie, care va va ajuta sa va dezvoltati", spune Marian Manolache.
Cateva sugestii
» Un angajat eficient nu va fi impiedicat sa aiba in birou un stepper pe care sa poata face miscare, in paralel cu faze de lucru care se preteaza.
» O sedinta poate fi facuta si intr-un parc. Pentru sedinte cu obiective mai importante, se poate opta pentru o deplasare la munte sau la mare.
» Oricine poate avea pe birou o floare si fotografii ale celor dragi.
» Oamenii a caror atitudine este total profesionista si care muncesc in anumite domenii o zi pe luna ar putea sa lucreze de de acasa.
Sursa: Marian Manolache, managing partner la compania de resurse umane Skill Team