Parcuri uriaşe, teatre la domiciliu, săli de jocuri, porturi private şi lacuri sunt câteva din “capriciile” care nu lipsesc din reşedinţele miliardarilor. Casele celor mai bogaţi oameni ai lumii ascund multe minuni, care arată că atunci când ai bani – foarte mulţi bani – îţi permiţi orice excentricitate într-o casă, scrie publicaţia a Razon, citată de Agerpres.
Tehnologia şi arhitectura nu îşi găsesc limite în faţa bugetelor miliardare. Locul şase în topul miliardarilor de anul acesta, Larry Ellison, fondator al companiei Oracle şi-a creat casa inspirându-se din oraşul japonez Kyoto. Lacul artificial a fost testat să reziste la cutremure iar casa a fost construită fără să fie folosite cuie, în stilul japonez tradiţional, rezultat al unei investiţii de aproape 150 de milioane de euro.
Bill Gates, fondatorul lui Microsoft şi ocupant al locului doi în acest ranking de miliardarilor, a construit la vremea aceea una din primele case tehnologice din lume. Casa, situată pe malul lacului Washington, în apropiere de Seattle, a fost ridicată în şapte ani şi a costat o sută de milioane de euro. Are şase bucătării, şapte dormitoare, 24 de băi şi un living precum State Dining Room de la Casa Albă.
Pentru a combate plictiseala reşedinţa include un teatru pentru 20 de persoane, o sală de gimnastică şi o piscină de 18 metri lăţime cu sistem subacvatic de difuzare a muzicii şi care este unul din locurile preferate ale miliardarului. În bibliotecă se află unul din cele mai preţioase manuscrise lui Leonardo Da Vinci, achiziţionat la suma de 25 de milioane de euro.
Fiecare oaspete primeşte la intrare un microchip. “Casa inteligentă” îl recunoaşte în mod automat oferindu-i parametri specifici de temperatură, intensitate a luminii şi a muzicii. Pereţii sunt decoraţi cu proiecţii de imagini care se schimbă. În termeni de securitate casa lui Gates recunoaşte paşii locatarilor, ai familiei sau ai agenţilor de pază.
Magnatul indian al petrochimiei, Mukesh Ambani, se află pe locul patru în topul celor mai bogaţi oameni ai lumii. El locuieşte într-un zgârie nori de 27 de etaje denumit Antilla, considerat cea ma scumpă casă din lume: 1,5 miliarde de euro. În clădire nu există două etaje la fel nici ca structură nici ca materiale utilizate. La cererea soţiei sale Nita Ambani, la utimul etaj nu a fost folosit nici metal, nici lemn nici sticlă. Ideea a fost să se dea senzaţia de consistenţă nu de repetiţie.
Forma clădirii Antilla se bazează pe “Vaastu” o tradiţie în India similară Feng Shui, care duce la mişcarea energiei prin edificiu plasând strategic materialele, încăperile şi obiectele. O balustradă de argint conduce la o sală de dans cu pereţi retractabili pentru a lăsa la vedere opere de artă sau monitoare LCD. Sunt prevăzute trei nivele la subsol pentru parcare iar pe terasă există trei piste de decolare pentru elicoptere.
Celălalt mare magnat Lakshmi Mittal, patronul companiei ArcelorMittal, a construit în 2004 o vilă cu 12 camere, o baie turcească şi un garaj pentru 20 de maşini în exclusivistul cartier londoneze Kensington. Pentru birou, el şi-a adus aceeaşi marmură folosită pentru construcţia palatului Taj Mahal. Tot în Marea Britanie, miliardarul rusul israelian Lev Leviev, magnatul diamantelor, este propietarul lui Palladium o reşedinţă de 1.500 de metri pătraţi construită în afara Londrei. O piscină poleită cu aur, un salon de coafură şi un club de noapte fac parte din proprietate.
Nu toţi miliardarii sunt însă adepţi ai luxului. Un exemplu în acest sens este fostul număr 1 în topul mondial, Warren Buffett, care locuieşte într-o casă din suburbia Omaha, cumpărată cu 25.000 de euro.