-0.9 C
Bucharest
Monday, 27 November 2023
HomeInvestigații România LiberăBursa copiaza modelul american

Bursa copiaza modelul american

Bursa bucuresteana, in particular, si bursele europene, in sens mai larg, continua sa copieze evolutia pietelor de capital americane si asiatice. Pentru ca vineri seara am avut o scadere de peste 1% a indicilor americani, venita pe fondul unei reluari a asteptarilor pesimiste cu privire la evolutia economiei americane in anul 2008, si pentru ca pietele asiatice au continuat aceasta tendinta si au inchis dimineata cu scaderi de 3-4%, pietele europene au incasat, la randul lor, o scadere semnificativa.
Bursa romaneasca a deschis sedinta de tranzactionare de luni direct cu scaderi de circa 3% comparativ cu nivelul de inchidere de vineri. Volumele de tranzactionare au fost reduse in prima jumatate a zilei, insa scaderile s-au mentinut si chiar s-au accentuat catre mijlocul zilei. Nici unul dintre emitentii mai importanti nu a afisat cresteri in acest interval de timp, amplitudinea medie a deprecierilor fiind chiar una destul de ridicata (circa -3%). Cu exceptia Bancii Transilvania, valoarea tranzactiilor nu a atras atentia. Am avut in cazul titlurilor TLV tranzactii cu 5,8 milioane de actiuni pana la ora 13.30, ceea ce arata o activitate destul e intensa. In cazul SIF-urilor insa, abia dupa ora 13 s-a reusit depasirea unui volum de tranzactionare de un milion de actiuni, si asta numai in cazul SIF 2, SIF 5 si SIF 4.
Pe ansamblu, in a doua parte a zilei preturile au stagnat in jurul minimelor consemnate inca de dimineata, iar volumele de tranzactionare au fost foarte reduse. La nivelul indicilor s-au consemnat scaderi de 4,67% pentru BET, 3,99% pentru BET-C si 3,46% pentru BET-FI.
Valoarea cumulata a tranzactiilor pe segmentul de actiuni a fost de 9,5 milioane de euro, adica un nivel extrem de redus comparativ cu cel dintr-o perioada normala de piata si chiar si prin raportare la cel din sedintele de tranzactionare ale saptamanii trecute.
Actiunile cele mai tranzactionate au fost SIF-urile si bancile, asa cum se intampla de obicei. Doar trei actiuni au inregistrat cresteri de pret comparativ cu sedinta de vineri: Mecanica Ceahlau, Comelf si PetrolExportImport.

Iulian Panait
Iulian Panaithttp://iulian-panait
Iulian Panait - analist KTD Invest
Cele mai citite

Suveraniștii vor să lanseze lebăda albă în viitoarea baltă electorală

Blocul Suveranist Român a primit botezul în weekend. Șapte partide și-au unit destinul. Prin anunțul făcut de Eugen Orlando Teodorovici, la conferința de lansare...
Ultima oră
Pe aceeași temă