1.7 C
București
joi, 5 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăBugete mai mari pentru spitale pentru îmbunătăţirea serviciilor medicale

Bugete mai mari pentru spitale pentru îmbunătăţirea serviciilor medicale

Creşterile bugetare ale unor spitale prin schimbarea modului de finanţare nu se vor reflecta în creşteri cu cheltuielile de personal, ci în îmbunătăţirea serviciilor medicale şi a aprovizionării cu medicamente şi materiale sanitare, a declarat, duminică, secretarul de stat în MS Cristian Irimie, potrivit Mediafax.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Cristian Irimie a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă organizată la Suceava, că schimbarea modului de finanţare în urma clasificării spitalelor în funcţie de competenţe va duce la creşteri importante de buget pentru unele spitale, pentru spitale mari, cu performanţă, dar şi scăderi acolo unde serviciile medicale nu sunt performante.

„Aceste creşteri de bugete trebuie să se reflecte în îmbunătăţirea aprovizionării cu materiale sanitare, cu medicamente, în creşterea calităţii actului medical şi nu în creşterea cheltuielilor de personal. Regula încadrării în cheltuielile de personal se menţine şi nu poate fi încălcată de nimeni sub sancţiunea care există prevăzută de lege”, a mai spus Irimie.

Secretarul de stat a afirmat că 36 la sută dintre spitale vor avea creşteri bugetare, 84 de spitale vor avea aceeaşi finanţare ca anul trecut, 39 la sută dintre spitale vor avea bugete scăzute, iar cele mai multe dintre spitalele ce vor avea creşteri de buget se află în primele trei categorii de competenţă.

El a arătat că toate cele şapte spitale care au fost incluse în prima categorie de competenţe, cu program de conformare, beneficiază de creşteri ale bugetelor faţă de anul trecut, din cele 14 spitale din a doua categorie de competenţă în cazul a nouă spitale bugetele sunt mai mari, iar pentru alte cinci vor fi scăderi de până la 10 la sută. Pentru cele de categoria a treia, în cazul a 29 de spitale vor fi creşteri ale bugetului, cinci vor avea buget similar cu cel de anul trecut, iar pentru alte zece sunt scăderi de buget cu până la 15 la sută din bugetul anului 2010.

Irimie a spus că în cazul celor 124 de spitale de categoria a patra vor fi creşteri de zece la sută pentru 40 de unităţi spitaliceşti, 13 spitale vor avea buget similar cu cel de anul trecut, iar pentru 71 de spitale bugetele vor scădea cu până la 40 la sută, media scăderii fiind de 15 la sută.

„Se corectează astfel, prin introducerea în premieră a unor reguli de finanţare, disparităţile dintre unele unităţi care sunt pe acelaşi nivel”, a spus Irimie care a adăugat că erau diferenţe semnificative de contractare, exemplificând cu spitalele clinice judeţene Cluj şi Constanţa, din prima categorie de competenţă, primul având contractat 69 la sută, iar cel de-al doilea 89 la sută.

El a mai spus că Spitalul Judeţean Alba avea contractat 99 la sută din servicii, în timp ce Spitalul Sf. Spiridon din Iaşi a avut contractat 68 la sută din servicii, care ceea ce duce la diferenţe importante în buget.

„Prin introducerea clasificării, aceste diferenţe vor fi eliminate”, a spus secretarul de stat în MS.

Cele mai citite

Propunerea lui Trump pentru pace în Ucraina. Ce se întâmplă cu aderarea la NATO

În public și în privat, consilierii lui Donald Trump fac propuneri pentru a pune capăt războiului din Ucraina. Din afirmațiile lor, reiese că autoritățile...

Trei cetățeni ucraineni vor fi recuperați de salvamontiști și polițiști de frontieră din munții Maramureșului

Trei cetăţeni ucraineni care au trecut graniţa în România prin Munţii Maramureşului urmează a fi recuperaţi de salvamontiştii şi poliţiştii de frontieră, a informat,...

Israel: Liderul opoziției îngrijorat de restrângerea libertății presei

Liderul opoziţiei israeliene, Yair Lapid, şi-a exprimat miercuri temerile cu privire la o serie de propuneri guvernamentale despre care crede că vor restrânge şi...
Ultima oră
Pe aceeași temă