6 C
Bucharest
Wednesday, 6 December 2023

Breviar

Proiectul Nabucco va fi aprobat de Guvern

Ministerul Economiei si Comertului a inaintat Guvernului spre aprobare Memorandumul pentru realizarea ''Proiectului Nabucco'', dupa ce acesta a parcurs toate etapele de avizare. Pentru tara noastra, acest proiect inseamna stimularea competitiei pe piata interna de gaze, intarirea rolului de tara tranzitata de coridoare majore energetice de transport pentru pietele din Europa Centrala si de Vest, stimularea industriilor conexe care vor contribui la realizarea proiectului, prin implicarea companiilor romanesti furnizoare de produse si servicii, inclusiv crearea de noi locuri de munca.
Romania participa la ''Proiectul Nabucco'' prin intermediul societatii Transgaz. Lungimea conductei pe teritoriul Romaniei va fi de circa 450 km, dintr-un total de 3.282 km cat va reprezenta lungimea magistralei de gaze naturale din cele cinci tari. Ideea construirii unei conducte transcontinentale a venit in contextul actual al scaderii constante a livrarilor de gaze din Marea Nordului. Cresterea dependentei de gazele naturale rusesti si ridicarea pretului la gazul lichefiat produs in tarile din nordul Africii au reprezentat un semnal de alarma pentru gasirea de noi solutii viabile in domeniul aprovizionarii cu gaze.

Premiul pentru Management 2005 – Carlos Ghosn

Presedintelui Renault, Carlos Ghosn, i-a fost decernat ieri “2005 Management Award” de catre The International Academy of Management (Wharton School of Business) in semn de recunoastere a contri-butiei aduse la progresul managementului. Acest premiu a mai fost acordat economistului chinez Wu Jinglian, lui Sir Adrian Cadbury (fondatorul principiilor de guvernare a intreprinderii), lui Peter Drucker (specialist mondial in filosofia managementului), lui Kim Clark (decan la Harvard Business School) si lui Michael Porter (profesor de strategie economica la Harvard).

Investitie pentru protectia mediului

Pentru realizarea programului de reabilitare si modernizare a unui grup energetic al centralei termoelectrice de la Isalnita se va utiliza un credit extern in valoare de 210 milioane euro. Investitia la CTE Isalnita, care are o putere de 315 MW, consta in realizarea unei instalatii de desulfurare a gazelor de ardere, in vederea reducerii efectelor asupra mediului. Pentru acest imprumut, garantia acordata de catre Ministerul Finantelor este de 80%. Masura de reducere a garantiei imprumutului de la 100% la 80% a venit ca urmare a sesizarii Ministerului Economiei de catre Consiliul Concurentei.

Berea la PET, motor al cresterii vanzarilor

Interbrew Romania, una din cele patru multinationale care activeaza pe piata autohtona a berii, a anuntat ca a inregistrat in primele trei trimestre ale anului 2005 o crestere de aproape trei ori mai mare decat piata totala a berii. Potrivit unui comunicat al companiei, cifrele MEMRB Romania indica vanzari mai mari cu 7 la suta fata de aceeasi perioada a anului trecut, pe fondul cresterii pietei cu numai 2,7 la suta. Oficialii Interbrew au apreciat ca majorarea vanzarilor a fost sustinuta de marcile premium, dar mai ales de “evolutia spectaculoasa” in segmentul berii ambalate in PET.

Cele mai citite

ASF respinge numirea lui Septimiu Stoica membru în CA al Bursei Române de Mărfuri. Societatea condusă de Gabriel Purice, abonată la sancțiuni

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a respins învestirea economistului Septimiu Stoica în Consiliul de Administrație (CA) al Bursei Române de Mărfuri (BRM), societate controlată...

ASF ascunde fără temei legal informații de interes public

Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (C.O.T.A.R.) atrage atenția Guvernului și Parlamentului României asupra faptului că Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) refuză...

Ce este și cum arată “lerul” – Puțină lume știe ce reprezintă și la ce era utilizat în trecut

Ce este și cum arată "lerul" - Puțină lume știe ce reprezintă și la ce era utilizat în trecut
Ultima oră
Pe aceeași temă