BNR revine in piata valutara
Banca Nationala a Romaniei a revenit marti, pentru a doua zi consecutiv, in piata valutara, cumparand valuta pentru a mentine cursul euro in apropierea nivelului de 3,5 lei, potrivit dealerilor. Primele transferuri ale sedintei s-au efectuat la cotatii de 3,4920 – 3,4970 lei/euro, dar ordinele de vanzare pentru valuta au trimis repede moneda europeana in intervalul 3,4870 – 3,4920 lei. Dupa o serie de achizitii de valuta, care au intors cotatiile pana la nivelul din deschidere, bancile s-au pozitionat ferm pe vanzare de valuta, iar euro a atins minimul zilei de 3,4820 – 3,4870 lei/euro. La acest nivel, in piata a aparut o cerere masiva pentru valuta, considerata de dealeri o interventie a BNR, iar cursul a urcat la 3,4930 – 3,4980 lei/euro. Cursul de referinta anuntat de BNR s-a ridicat la 3,4975 lei/euro, cu 0,03 bani sub nivelul din sedinta precedenta. Dolarul a castigat 0,8 bani, iar cursul de referinta s-a plasat la 2,8459 lei. In sedinta precedenta, banca centrala a intervenit pe piata valutara si a cumparat, potrivit estimarilor dealerilor, pana in 100 de milioane de euro.
Amenintarea lui Tariceanu a dat roade
Ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres, a anuntat ieri ca a respectat termenul limita dat de premierul Tariceanu saptamana trecuta pentru prezentarea raportului privind infiintarea birourilor comerciale din strainatate. “Documentul privind infiintarea centrelor de expansiune economica a fost depus aseara (luni seara – n.r.) la cancelaria premierului si astazi voi avea o intalnire cu premierul in cadrul careia se va aborda si aceasta problema”, a declarat ieri ministrul Economiei. Dupa cum a precizat, documentul stabileste tarile si regiunile tinta ale comertului exterior romanesc si obligatiile care le vor reveni in promovarea lui Centrului Roman pentru Promovarea Comertului, Bancii Eximbank, Camerelor de Comert etc.
Fitch a confirmat ratingurile BCR
Agentia internationala de rating Fitch a confirmat marti ratingurile acordate Bancii Comerciale Romane (BCR), masura explicata prin sprijinul semnificativ pe care banca il poate primi de la statul roman, principalul actionar, si pozitia solida financiara si de piata a bancii. Potrivit unui comunicat al Fitch Ratings, ratingurile BCR sunt “BB plus” pe termen lung, “B” pe termen scurt, “3” pentru sprijin si “C/D” – rating individual. Perspectiva calificativului pe termen lung este stabila.
Analistii Fitch au apreciat ca primele trei calificative reflecta ajutorul potential pe care BCR poate conta din partea autoritatilor romane in cazul in care ar avea nevoie, iar ratingul individual are in vedere pozitia puternica pe piata, profitabilitatea care se mentine ridicata, in pofida unor presiuni in sens negativ, precum si capitalizarea buna. De asemenea, ratingul se bazeaza si pe procesul de restructurare prin care trece BCR, sustinut de intrarea in actionariat a Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si a International Finance Corporation (IFC), care a dus la imbunatatirea cadrului de management al riscului. Pe de alta parte, calificativul este influentat de conditiile de piata dificile si de gradul de risc in crestere determinat de avansul rapid al portofoliului de credite.