Sursa de bani pentru companiile mijlocii
Bancpost a adus schimbari semnificative in conditiile de finantare a companiilor mijlocii, punandu-le la dispozitie doua variante de credit, o linie de credit revolving si un credit pe afacere non-revolving. Suma maxima ce poate fi acordata in oricare din cele doua facilitati este de pana la 20 la suta din cifra de afacere inregistrata de companie in anul anterior. Creditele se acorda numai in RON si pe o perioada de 12 luni, cu posibilitate de reinnoire. Totodata, structura de garantii se doreste a fi una mai flexibila. O alta noutate in ceea ce priveste aceste credite este perioada mult mai scurta de aprobare, respectiv o saptamana din momentul primirii documentatiei complete de la client.
DuPont intra pe piata romaneasca
Gigantul industriei chimice DuPont a intrat pe piata romaneasca prin semnarea unui parteneriat cu Fabryo, al treilea producator de vopsea pe piata locala. Colaborarea se va derula pe doua directii: utilizarea de materie prima DuPont in fabricarea de lacuri si vopsele si crearea de noi produse, in baza retetelor elaborate de cercetatorii DuPont, in colaborare cu partea romana. Parteneriatul cu DuPont este un proiect-pilot pentru Europa de Est, care va stabili tendintele pe piata de vopsele din aceasta regiune. Primul rezultat al colaborarii este lansarea Savana cu Teflon Surface Protector, produs unic pe piata locala si in Europa de Est.
Cele mai atractive oportunitati de investire
Pentru romani, cele mai atractive oportunitati de economisire si investire, potrivit unui studiu GfK, sunt: apartamentele, casele si alte imobiliare (40-65 la suta din populatia de peste 15 ani), depozite si conturi (30-39 la suta din populatie peste 15 ani) si asigurari de viata (9-20 la suta din populatia peste 15 ani). Actiunile sunt cele mai cautate, urmate de fonduri de investitii si obligatiuni pentru economisirea prin intermediul titlurilor financiare. Bugetul romanilor este distribuit in special pentru mancare si bautura, mobila si alte echipamente. Potrivit studiului GfK, cele mai atractive oportunitati de investire in Romania sunt apartamentele si casele, depozitele in banci si imobiliare, observandu-se o crestere a cardului bancar, a creditelor generale si de consum ca mijloace pentru asigurarea finantarii, in dauna depozitelor la termen.
15 banci romanesti in Top 50
Lista celor mai mari banci din sud-estul Europei include, in principal, 15 banci romanesti, zece croate, zece din Bulgaria si sase din Serbia. Dintre criteriile de ierarhizare, cel mai important este acela al valorii activelor corespunzatoare datei de 31 decembrie 2005. Dintre cele 50 de banci din clasament, doar cinci sunt banci cu pachet majoritar de stat, principala fiind BCR.