Premierul Emil Boc a declarat luni, în Parlament, că 50.000 de firme s-ar fi închis în a doua parte a anului, inflaţia ar fi ajuns la 10%, iar numărul lucrătorilor „la negru” ar fi crescut cu 90.000 dacă Executivul ar fi ales varianta majorării taxelor şi nu pe cea a tăierii pensiilor şi salariilor, potrivit NewsIn.
„Comisia Naţională de Prognoză, prin simularea pe care a făcut-o, ne arată că majorarea taxelor în condiţiile actuale, în formula pe care am anunţat-o, ar fi contribuit ca cel puţin 50.000 de agenţi economici să-şi înceteze activitatea numai în semestrul II al anului 2010”, a declarat Boc în plenul Parlamentului, unde a prezentat legile pentru care Guvernul îşi asumă răspunderea.
Alte efecte ale majorării taxelor, menţionate de Boc, ar fi fost creşterea inflaţiei la aproape 10% şi, implicit, scăderea puterii de cumpărare, creşterea „substanţială” a cursului euro-leu, scăderea consumului final cu 4,4% (în loc de 2,6% în cazul reducerii pensiilor şi salariilor). În plus, numărul şomerilor ar fi crescut până la finele anului la 850.000 (în loc de 755.000), iar cel al lucrătorilor la negru ar fi crescut cu 90.000.
Prin reducerea cheltuielilor bugetare (inclusiv prin reducerea salariilor bugetarilor şi a pensiilor n.r.) inflaţia rămâne la 3,7%. „Iată câteva dintre argumentele pentru care Guvernul a optat, din perspectiva consecinţelor, pentru soluţia nemajorării fiscalităţii”, a spus el.
FMI a propus Guvernului creşterea veniturilor prin majorarea TVA de la 19 la 24% şi a cotei unice de la 16 la 20%, concomitent cu reducerea cu 20% a salariilor în sistemul bugetar, dar soluţia a fost respinsă de Guvern, care a optat pentru reducerea cheltuielilor. Varianta aleasă de Executiv presupune reducerea pensiilor din sistemul public cu 15% şi a salariilor bugetarilor cu 25% până la finele anului, recalcularea pensiilor speciale în funcţie de contribuţii şi reducerea unor ajutoare sociale.