8.7 C
București
luni, 9 decembrie 2024

BNR da liber la credite

In cateva zile, Banca Nationala va remite bancilor si institutiilor financiare nebancare (IFN) un nou regulament de creditare a persoanelor fizice, ne-a declarat ieri consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu.
Prin acest regulament, banca centrala va elimina restrictiile privind gradul de indatorare a persoanelor fizice, introduse in urma cu trei ani.
"Este vorba de o schimbare de filosofie. Pana acum se constituia un dosar unic privind regulile de creditare, in baza normelor emise de BNR, care stabileau reguli uniforme pentru toate bancile si IFN-urile. De acum inainte, gandind in stil european, BNR trece la cateva transferuri. Primul va fi un transfer de reglementare de la BNR. Practic, se va trece la autoreglementare in fiecare banca si in fiecare IFN. O data cu asta se produce si un transfer de responsabilitate de la BNR la operatorii din piata, care vor raspunde pentru propriile norme. Se trece, astfel, de la un cadru unic de reglementare, de la un stil unidirectional la unul multidirectional si la personalizarea reglementarii pe fiecare banca si pe fiecare IFN", ne-a declarat Adrian Vasilescu.

Fara avans de 30%

In urma cu trei ani, o data cu aparitia reglementarilor privind restrictionarea creditului pentru persoanele fizice, comunitatea bancara, Asociatia Romana a Bancilor (ARB), si-au exprimat nemultumirile fata de aceste masuri, pe care ulterior guvernatorul Mugur Isarescu le-a numit "masuri mai putin ortodoxe". "Acum, dupa intrarea in Uniunea Europeana, sistemul bancar romanesc se confrunta cu competitia bancilor din tarile europene si, ca atare, trebuie create conditiile pentru a se egaliza mijloacele pe care le au la dispozitie bancile straine si cele romanesti. Noi am militat foarte mult pentru aceste modificari. De asemenea, se renunta la obligativitatea unui avans de 30%", ne-a declarat Radu Gratian Ghetea, presedintele ARB. Potrivit acestuia, restrictiile BNR de pana acum au fost impuse intr-un moment in care fiecare banca isi avea deja "propriile judecati si propriile restrictii".
"In momentul acela, unele banci mergeau cu gradul de expunere pana la 50%, altele pana la 60% etc. De-acum inainte, ramane ca bancile sa evalueze singure cat si cum se expun", a spus Ghetea.

Acces facil doar pentru venituri substantiale

"Nu cred ca vreo banca va spune «veniti sa va dau credit, indiferent de venit, de puterea de rambursare sau de gradul de indatorare!». Sa nu se inteleaga ca ridicarea acestor restrictii inseamna ca toata lumea va avea acces la credit. Vor exista cresteri spectaculoase ale creditului, dar nu neaparat datorita acestor masuri. Acestea vor facilita accesul la credit intr-un mod mai putin birocratic al celor cu venituri substantiale", este de parere presedintele ARB. Potrivit acestuia, era nefiresc ca o persoana cu un venit de 7.000 de euro pe luna sa se poata indatora doar pentru 2.000 de euro pe luna, cand ar putea suporta destul de usor o rata de 5.000 de euro. "Nu cred ca aceste masuri vor contribui esential la cresterea creditului. Volumul de imprumuturi va creste pentru ca exista cerere foarte mare, iar oferta devine din ce in ce mai interesanta. Ridicarea restrictiilor va contribui la crestere, dar nu in mod esential", a mai spus Ghetea.

Norme revizuite

Normele interne ale bancilor si IFN-urilor de expunere fata de clientii persoane fizice vor fi aprobate de Directia de Supraveghere a BNR, in functie de profilul de risc al fiecarei institutii de credit.
"Cred ca fiecare banca se va uita la ce facea acum trei ani, inainte de introducerea masurilor de restrictionare. Probabil ca isi vor revizui normele respective si le vor adapta la conditiile actuale de piata", este de parere Radu Ghetea.

Cele mai citite

Chelsea își revine spectaculos. „Fanii pot să viseze!” – Enzo Maresca după victoria din derby-ul cu Tottenham

Chelsea a obținut o victorie spectaculoasă în derby-ul londonez cu Tottenham, scor 4-3, revenind de la 0-2. Acest rezultat, alături de pașii greșiți făcuți...

România, risc crescut de întreruperi în alimentarea cu energie electrică

Ministerul Energiei avertizează că sistemul energetic național poate deveni suprasolicitat România se confruntă cu riscuri majore, în ceea ce privește siguranța aprovizionării cu energie electrică,...

Tendințe în decorarea caselor de Crăciun 2024

Crăciunul din 2024 se apropie cu pași repezi, iar casele noastre devin spațiul perfect pentru a reflecta spiritul sărbătorilor printr-un design inspirat. Anul...
Ultima oră
Pe aceeași temă