3.5 C
Bucharest
Monday, 11 December 2023
HomeInvestigații România LiberăBirocratia kafkiana poate innebuni un potential investitor in Romania

Birocratia kafkiana poate innebuni un potential investitor in Romania

Capcane juridice, o birocratie kafkiana, oficiali locali indiferenti si o cultura care nu intelege urgenta rezolvarii unei probleme pot innebuni un potential investitor in Romania, afirma "Financial Times” intr-un articol despre potentialul imobiliar al Romaniei.

“Desigur, dificultati similare pot fi intalnite si in Franta, dar nu la aceeasi scara si nu cu aceeasi persistenta. Adaugati drumurile cumplite, care fac ca la majoritatea caselor de vis sa fie greu de ajuns si incepeti sa va conturati imaginea. Bun-venit in Balcani!”, comenteaza autorul articolului publicat in editia electronica de sambata a cotidianului "Financial Times”.
Ziarul afirma ca, odata cu aderarea Romaniei si Bulgariei la UE, cele doua tari intra in atentia a mii de potentiali cumparatori, care cauta case de vacanta ieftine si, daca Bulgaria a reusit sa atraga pana acum interesul, urmeaza si randul Romaniei. “Imaginati-va o vila din secolul al XIX-lea sau de la inceputul secolului XX, poate fosta proprietate a unui conte ungur sau a unui prosper comerciant saxon, aflata in muntii Transilvaniei si inconjurata de una dintre ultimele paduri intacte ale Europei”, adauga "Financial Times”, apreciind ca pretul acesteia ar fi mult mai mic decat in vestul Europei, iar cumparatorul ar beneficia si “intr-un fel” de siguranta limitarilor legislative ale UE. Totusi, Romania nu si-a incheiat transformarea din tara corupta si agitata intr-o zona imobiliara de lux a Europei de Sud-Est. Cu toate acestea, "Financial Times” afirma ca “Romania se schimba, trecand prin cea mai dramatica dezvoltare economica din istorie”.
Reformele care au fost cerute pentru a obtine aderarea la UE atrag anual investitii straine de miliarde de euro. Iar hotararea de a-i mentine pe acesti investitori, combinata cu dorinta sincera a tinerilor romani de a fi mai “europeni”, va continua sa sustina reformele, apreciaza ziarul, adaugand ca in urmatorii zece ani este asteptata construirea a sute de kilometri de autostrazi, iar investitorii au inceput deja sa se orienteze spre orasele de provincie. “Si Bucurestiul, capitala, seamana deja cu un santier de constructie continua, cu un amestec amplu de proiecte noi, inclusiv cateva complexe rezidentiale moderne, in curs de constructie”.
Totusi, in privinta Bucurestiului, care “are putin din farmecul Pragai sau al Budapestei”, autorul articolului recomanda ca acesta sa fie reevaluat peste 20 de ani.
"Financial Times” avertizeaza ca, indiferent de locul investitiei, sunt absolut necesari un avocat priceput si un agent de incredere, deoarece in Romania inca mai exista cereri de restituire, iar “nepotul contelui ungur se poate intoarce sa revendice vila” si cumparatorii nu se pot baza pe contracte pentru aplicarea angajamentelor vanzatorului, deoarece “tribunalele sunt lente si deseori corupte”.
Concluzia ziarului este ca optiunea cea mai buna in Romania, in momentul de fata, sunt proiectele de constructii noi, cum sunt cele din zona de litoral si un proiect in Valea Prahovei.

Cele mai citite

Promisiunile lui Ciolacu pentru anul electoral 2024. Salariile demnitarilor rămân la fel, cresc investițiile și bugetul Educației

Premierul Marcel Ciolacu, președintele PSD, a lansat câteva promisiuni care ar urma să fie puse în practică în anul 2024. După cum se știe,...

Numărul de locuinţe date în folosinţă în primele zece luni a scăzut

Peste 49.900 de locuinţe au fost date în folosinţă în primele zece luni ale anului, în scădere cu 2801 unităţi faţă de perioada corespunzătoare...

Stadioanele care vor găzdui EURO 2024

Germania, o țară care a câștigat de trei ori trofeul continental, va găzdui EURO 2024. Ultima competiție de asemenea anvergură care a fost organizată...
Ultima oră
Pe aceeași temă