10.4 C
București
miercuri, 22 martie 2023
AcasăInvestigații România LiberăBilanț negru: Victor Ponta a demisionat după ce a distrus economia României

Bilanț negru: Victor Ponta a demisionat după ce a distrus economia României

 

Premierul demisionar Victor Ponta a dus o luptă continuă cu mediul economic privat în cei patru ani cât a condus Guvernul. Forțat de „stradă“ să părăsească postul, el lasă în urmă un bilanț negru, care a culminat cu distrugerea celei mai mari companii românești de asigurări.

Premierul Victor Ponta a demisionat. În cei patru ani cât a condus țara a avut însă suficient timp pentru a distruge capitalul românesc. Oltchim și Astra Asigurări sunt doar două nume de companii fanion care au fost îngropate în mandatul fostului premier. De altfel, Ponta nu a făcut nici un secret din inten­țiile sale. Când executantul de la Autoritatea de Supraveghere Financiară, Mugur Isărescu, a anunțat ridicarea licenței Astra Asigurări și intrarea celei mai mari companii locale de profil în procedură de faliment, Ponta s-a bucurat pe Facebook anun­țând că “în sfârșit s-a spart buboiul”. Bucuria fățișă exprimată de premierul României, Victor Ponta, în momentul declanșării procedurilor de faliment la Astra Asigurări nu a fost singura sa ieșire la adresa celei mai mari firme de asigurări din România și a patronului acesteia. 

Prim-ministrul și-a creat un adevărat obicei din a lovi compania și a cere periodic, direct sau voalat, falimentul acesteia. Ponta repetă încă din 2014, într-o formă sau alta, că Astra trebuie să fie distrusă. Mai mult, Ponta a pus la dispoziție întregul aparat de vot al PSD pentru a trece în mare grabă prin Parlament o lege a cărei constitu­ționa­litate poate fi pusă oricând la îndoială. Este vorba despre legea care înfiin­țează noul Fond de Garantare a Asiguraților și care, în același timp, limitează la doar 100.000 de euro plățile către asigurații Astra care au suferit daune. Pe 20 februarie 2014, premierul îl acuză, din senin, pe acționarul Astra, Dan Adamescu, de legături financiare cu președintele Traian Băsescu. A fost doar începutul, pentru că a urmat un lung șir de atacuri care au precedat sau au survenit unor decizii ale ASF privind Astra.

Un faliment programat

La doar o lună după ce Astra era pusă sub administrare specială și înainte ca auditorul KPMG, administratorul numit de ASF, să emită vreun raport asupra situației companiei, Ponta a anunțat direct că Astra este “o bombă”. „Cei vinovaţi de la ASF ar trebui să-şi dea demisia. Celorlalţi nu ar trebui să le fie frică să meargă mai departe cu dosarul ASTRA – Adamescu, că, de fapt, marea bombă acolo, sute de milioane de euro fraudaţi, sunt la Astra şi la domnul Adamescu. Acum unii probabil au interpretat că ceea ce i se întâmplă domnului Ruşanu, important este că acolo trebuie aplicată legea şi dacă este adevărat ce am fost noi cu toţii informaţi despre acele uriaşe fraude trebuie făcută curăţenie la sânge în domeniul asigurărilor”, a spus Ponta. De aici mai departe, Ponta nu a pierdut nici o ocazie pentru a se referi la Astra Asigurări. A făcut-o și la deschiderea Bursei, și la conferințele BNR, și, pur și simplu, pe Facebook.

„Opinia mea este că în instituţiile care reglementau asigurări, pensii private şi piaţa de capital a existat un cancer care s-a dezvoltat timp de 7 ani şi care a protejat afacerile ilegale ale unui grup condus de Adamescu, iar acel cancer a infestat şi politica, şi numirile politice. Din fericire, mai bine mai târziu decât niciodată, autorităţile statului au acţionat, iar asta ne-a ajutat să curăţăm şi partea politică", spunea Ponta în octombrie 2014. În 2015, după ridicarea licenței Astra, Ponta nu ezită să recunoască deschis că și-a dorit distrugerea asigurătorului încă din 2013.

“După mai mulți ani (prea mulți după părerea mea), ASF a spart buboiul de corupție și fraude de la ASTRA ASIGURĂRI. Încă din 2013 Guvernul, ASF și BNR am sesizat organele penale și am informat public asupra incredibilelor matrapazlâcuri făcute de Dan Adamescu (paguba este estimată la cel puțin 500 milioane lei), dar protecția politică și mediatică pe care acesta a cumpărat-o de-a lungul anilor a fost extrem de eficientă (din banii deturnați de la asigurați, 120 milioane de lei au fost folosiți pentru finanțarea «deontologilor» de la «România Liberă» care și azi dau lecții de morală tuturor în timp ce încasează bani furați, iar politicienii PDL/PNL stimulați generos au luptat cu toate armele ca să-l protejeze pe generosul domn Adamescu, cel care și acum se plimbă liniștit prin străinătate și sfidează opinia publică!). Vreau să spun foarte clar că nici un asigurat (persoană fizică sau juridică) nu este în pericol, măsurile luate de ASF în baza legislației acoperă orice risc – dar refuz să accept că pentru 500 milioane fraudă și după ce a fost falimentată intenționat cea mai mare societate de asigurări din România vom rămâne iar fără vreun vinovat!”, a jubilat Ponta pe Facebook.

Decizia ASF privind falimentul Astra a venit, fulgerător, imediat după ce acționarul majoritar al Astra venise cu o propunere de a finanța compania cu 100 de milioane de euro. Consiliul ASF nu și-a acordat decât câteva ore pentru a analiza res­pectiva propunere. Au fost luați prin surprindere inclusiv clienții Astra. Prima listă cu polițele denunțate de aceștia pentru a fi achitate parțial de către FGA cuprinde doar 520 de nume. Astra avea nu mai puțin de 2,5 milioane de polițe și 1,7 milioane de clienți în momentul în care i-a fost cerut falimentul. ASF nu a fost pregătită nici măcar să își asume numirea unui lichidator. Instituția a organizat, tot pe repede înainte, o licitație suspectă, în urma căreia a decis să propună instanței căreia i-a cerut falimentul Astra nu unul, ci doi lichidatori.

Astfel de situații sunt extrem de rare în economia reală și arată că ASF nu a dorit să își asume numirea, lăsând totul pe umerii judecătorilor. Judecători care au amânat decizia la primul termen. Interesant este că firmele selectate în faza finală a licita­ției au avut la dispoziție doar 24 de ore pentru a se pune la punct cu documentația. Și mai interesant este că unul dintre criteriile ce trebuiau îndeplinite a fost ca respectivele firme să aibă expe­riență și specialiști în asigurări. Singurul concurent care avea expertiză în domeniu a fost KPMG, aceeași firmă care a administrat Astra în perioada de redresare financiară. KMPG este și unul dintre câștigătorii desem­nați de ASF.   

Cele mai citite

Un USL 2 ar fi un dezastru. AUR ar urca la cer

Hotărât lucru: politicienii din PSD și PNL nu au învățat din greșelile trecutului. USL, alianța dintre PSD și PNL, din timpul tandemului Ponta-Antonescu, s-a prăbușit...
00:01:45

VIDEO: CEO-ul TikTok spune că firma se află într-un „moment crucial”

TikTok se confruntă cu un "moment crucial", a declarat directorul general Shou Zi Chew, înainte de întâlnirea de joi, când se va confrunta cu...
00:01:48

VIDEO: Cum beneficiază China de pe urma sancțiunilor impuse Rusiei?

În condițiile în care Moscova este presată să vândă surplusul de marfă care nu mai ajunge către UE, China a economisit miliarde de dolari...
Ultima oră
Pe aceeași temă