Stresul financiar din zona euro a scăzut aproape de nivelul anterior crizei financiare declanşate în 2007, dar condiţiile rămân fragile şi procesul de ajustare bugetară din regiune este incomplet, potrivit unui raport al Băncii Centrale Europene (BCE) privind riscurile din sectorul financiar, transmite Mediafax.
„Stabilitatea financiară din zona euro s-a îmbunătăţit comparativ cu nivelul existent la publicarea raportului bianual precedent. Nivelul riscurilor sistemice este foarte scăzut în prezent”, a declarat miercuri, la Frankfurt, vicepreşedintele BCE Vitor Constancio, relatează CNBC.
Citeşte şi: În loc să primească dobândă, americanii vor plăti ca să-şi ţină banii în bănci
El a avertizat însă că riscurile la adresa stabilităţii financiare se menţin, chiar dacă fluctuaţiile pieţei din ultimii trei ani sunt de domeniul trecutului.
Printre factorii de risc urmăriţi de BCE se află revenirea tensiunilor pe piaţa datoriilor suverane, turbulenţe pe piaţa financiară mondială, însoţite de o stabilire incorectă a preţurilor activelor şi un nivel scăzut al lichidităţilor, precum şi dificultăţi de finanţare a băncilor.
Citeşte şi: Banca Centrală nu mai vrea rambursarea anticipată a fondurilor de urgenţă
„Există încă riscuri şi vulnerabilităţi, în pofida faptului că ţările cu probleme financiare au aplicat ajustări uriaşe, în special în privinţa conturilor externe”, a spus Constancio.
BCE publică rapoarte referitoare la stabilitatea financiară din 2004, pentru a semnala posibilele surse ale unor viitoare crize. Raportul este realizat pe un eşantion de peste 90 de bănci.
Citeşte şi: Banca Mondială: Firmele româneşti plătesc de trei ori mai multe taxe decât media UE