22.8 C
București
sâmbătă, 20 iulie 2024
AcasăInvestigații România LiberăBCE critică Guvernul României pentru reducerea salariilor angajaţilor BNR

BCE critică Guvernul României pentru reducerea salariilor angajaţilor BNR

Banca Centrală Europeană (BCE), care apără măsurile de austeritate fiscală adoptate în Uniunea Europeană, a criticat decizia Guvernului României de a reduce cu 25 la sută salariile angajaţilor Băncii Naţionale a României, se arată într-un articol apărut marţi în ziarul britanic ‘The Financial Times’ (FT), citat de Agerpres.

BCE a avertizat că acţiunile Executivului încalcă tratatele Uniunii Europene, care permit autorităţilor monetare să opereze independent şi fără interferenţe politice. De asemenea, BCE a avertizat şi Guvernul Ungariei, care intenţionează să reducă salariul guvernatorului Băncii Centrale a Ungariei.

BCE nu şi-a exprimat opinia referitoare la ideea generală a reducerii salariilor celor care se ocupă de politica monetară în ţările puternic afectate de criză şi nu a avut obiecţii la reducerea voluntară a remuneraţiei adoptată în ultimii ani de guvernatorii Băncii Centrale a Irlandei. Totuşi, punctul de vedere al BCE ar putea declanşa critici din cauza excluderii angajaţilor băncilor centrale de la programul de reducere a cheltuielilor publice.

Guvernul României a anunţat în mai că va reduce cu 25 la sută salariile tuturor angajaţilor din sistemul public, inclusiv angajaţii Băncii Naţionale a României, pentru a îndeplini ţinta de deficit de 6,8 la sută din PIB, stabilită cu FMI.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă