Băncile au redus creditarea către ţările vulnerabile din zona euro, în primele trei luni ale acestui an, dar au crescut-o în cazul Germaniei, reflectând incertitudinile legate de bonitatea unor guverne europene şi a unor bănci de importanţă majoră, relatează MarketWatch, potrivit Mediafax.
Expunerea transfrontalieră a băncilor a crescut cu 59 de miliarde de dolari în primul trimestru, ajustată la variaţia cursurilor valutare, potrivit Băncii pentru Reglemente Internaţionale (BIS).
Datele BIS arată însă că băncile au redus creditele către Grecia cu 27,7 miliarde de dolari, către Portugalia cu 12,6 miliarde de dolari, către Spania cu 27 miliarde de dolari, către Italia cu 14,8 miliarde de dolari, iar în cazul Irlandei cu 54,6 miliarde de dolari.
Băncile au majorat creditarea către Germania, considerată un plasament sigur în cadrul zonei euro, cu 239,2 miliarde de dolari.
Cea mai mare scădere a creditării a fost către statele dezvoltate, cu 626 miliarde de dolari, în timp ce împrumuturile între bănci au scăzut cu 499 miliarde de dolari.
Potrivit BIS, cel mai mare declin al împrumuturilor către bănci a fost înregistrat în Germania şi Marea Britanie.