6 C
București
joi, 12 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăBanca Mondială: Raport despre vulnerabilităţile României

Banca Mondială: Raport despre vulnerabilităţile României

România ar putea înregistra în acest an o creştere economică de 1,5% din PIB, afirmă Banca Mondială (BM) în raportul „perspective Economice Globale”, dat publicităţii miercuri. Estimările sunt mai proaste decât cele făcute de aceeaşi instituţie în noiembrie anul trecut când a fost prognozată o majorare a PIB cu 1,8-2,1%. 

Cauza încetinirii creşterii economice globale este intrarea zonei euro în recesiune. BM anticipează o contracţie de 0,3% a Produsului Intern Brut al zonei euro, revizuind estimarea anterioară de plus 1,8%. Pentru SUA, prognoza de creştere economică a BM a fost coborâtă de la 2,9% la 2,2% în 2012.

Cifrele pot fi chiar mai rele

„Chiar şi aceste cifre mult mai slabe sunt foarte nesigure. Declinul din Europa şi creşterea mai slabă de pe pieţele emergente generează riscul ca cele două evoluţii să se antreneze reciproc, rezultând într-un deznodământ şi mai negativ”, avertizează BM în raport.

Economia globală a crescut anul trecut cu 2,7%, după un avans de 4,1% în 2010 şi o contracţie de 2,3% în 2009, potrivit estimărilor BM. Revizuirea prognozei de creştere economică globală efectuată miercuri, de 1,1 puncte procentuale, este cea mai drastică din ianuarie 2009, când instituţia a redus prognoza pentru acel an cu 2,1 puncte procentuale.

Punctele slabe ale României

Raportul BM analizează şi evoluţia mai multor ţări cu economie emergentă, printre care şi România. Iată ce puncte slabe a identificat BM în cazul nostru:

-Pondere mare a împrumuturilor de stat cu maturitate pe termen scurt, respectiv 60% din totalul datoriei, sau aproximativ 8 miliarde de euro.

-80% din activele bancare sunt deţinute de băncile UE. Procentajul ridicat face România vulnerabilă de liniile de credit ale băncilor mamă din alte ţări. Ponderea în Ungaria sau Polonia a activelor bancare străine e sub 40%.

-Proporţie ridicată a raportului credite acordate/depozite, respectiv 127%, mai puţin decât Letonia (240%) şi mai mult decât Rusia (121%).

-Dependenţă ridicată a exporturilor de UE, respectiv 75% din totalul exporturilor.

-Degradare considerabilă a indicelui CDS a riscului de credit (Credit Default Swap), cu 231 puncte de bază, faţă de 114 puncte creştere medie înregistrată de către ţările în curs de dezvoltare. Cauza creşterii indicelui este dependenţa ridicată a sucursalelor locale de băncile mamă din UE.

 

Doru Cireasa
Doru Cireasa
Doru Cireasa
Cele mai citite

Este oficial! România cu drepturi depline în Schengen de la 1 ianuarie 2025

O perioadă, vor rămâne la granițe controale aleatorii Miniştrii de interne din ţările UE au aprobat joi dimineaţa, la Bruxelles, aderarea României şi Bulgariei la...

Explozie de articole ilegale: Peste o tonă de pirotehnice confiscate în Argeș

Poliția reamintește că utilizarea și comercializarea neautorizată a articolelor pirotehnice reprezintă o infracțiune Polițiștii din Argeș au descoperit și confiscat peste o tonă de articole...

Stabilitatea și predictibilitatea, principalele provocări ale investitorilor în 2025

În timp ce la nivel global volatilitatea macroeconomică nu mai reprezintă o provocare majoră, investitorii din România rămân preocupați de stabilitate și predictibilitate, conform...
Ultima oră
Pe aceeași temă