6.2 C
Bucharest
Friday, 1 December 2023
HomeInvestigații România LiberăBanca centrală a Rusiei a abandonat susţinerea nelimitată a rublei (PRESĂ)

Banca centrală a Rusiei a abandonat susţinerea nelimitată a rublei (PRESĂ)

Presa străină informează că Banca centrală a Rusiei a abandonat miercuri politica intervenţiilor nelimitate pe piaţa valutară pentru susţinerea rublei, accelerând procesul de liberalizare a cursului, în urma deprecierii puternice a monedei din ultima perioadă, anunță Mediafax.

Instituţia a anunţat că reduce semnificativ sprijinul pentru rublă, urmând să cheltuiască până la 350 de milioane de dolari pe zi cu intervenţiile pe piaţa valutară. Până acum nu exista o limită a acestor intervenţii, iar banca a vândut până la 2,5 miliarde de dolari pe zi, în ultimele săptămâni, pentru susţinerea monedei.

Economistul şef pentru pieţe emergente al Capital Economics, Neil Shearing, a declarat că această schimbare este echivalentă cu trecerea la flotarea liberă a rublei.

Banca Rusiei intenţiona iniţial să treacă la flotarea liberă până la sfârşitul acestui an, dar depreciarea puternică a monedei, provocată de scăderea preţurilor petrolului şi sancţiunile occidentale împotriva Rusiei, au obligat instituţia să devanseze măsura.

Analiştii consideră că decizia elimină temerile că Moscova ar putea recurge la controlul rublei pentru a preveni deprecierea rapidă a monedei.

Rubla s-a depreciat cu aproape 25% de la jumătatea acestui an. În general, economiştii şi analiştii din Rusia afirmă că devalorizarea nu afectează economia, întrucât contribuie la compensarea impactului bugetar al reducerii preţurilor petrolului. Scăderea puternică a rublei din ultima lună a provocat însă temeri legate de un atac speculativ asupra monedei.

La sfârşitul săptămânii trecute, banca centrală a decis majorarea dobânzii de politică monetară cu 1,5 puncte procentuale, la 9,5%, dar chiar şi această măsură nu a oprit deprecierea rublei.

Anunţul băncii centrale referitoare la limitarea intervenţiilor a provocat miercuri un declin de 2,6% al rublei, la un minim de 44,96 pentru un dolar. Ulterior, declinul rublei s-a atenuat la 1,77%.

Cele mai citite

Șofer, transportat la spital, după ce un TIR s-a răsturnat/ FOTO

Un șofer în vârstă de 59 de ani, care conducea un TIR încărcat cu balast, a  fost transportat la spital, după ce s-a răsturnat...

Mesajul lui Iohannis de Ziua Națională. VIDEO

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că la 105 ani de la Marea Unire este important să reflectăm asupra reuşitelor şi a progreselor realizate."Dragi români,...

Mesajul lui Ciolacu de Ziua Națională

Mesajul de unitate al Zilei Naţionale ar trebui să fie prezent în orice acţiune a cetăţenilor, societăţii civile, mediului de afaceri, reprezentanţilor statului sau...
Ultima oră
Pe aceeași temă