10 C
Bucharest
Sunday, 3 December 2023
HomeInvestigații România LiberăAverea SIF-urilor s-a injumatatit in 2008

Averea SIF-urilor s-a injumatatit in 2008

Societatile de investitii financiare (SIF-urile) au reusit ca, in cel mai dificil an pentru bursa romaneasca, 2008, sa faca un profit net cumulat de 440 milioane lei, cu doar 10% mai mic decat cel din anul anterior. In acelasi timp, averea SIF-urilor s-a injumatatit, la 5,82 miliarde lei, in special pe fondul deprecierii cu circa doua treimi a portofoliului de societati listate.

In 2008, SIF-urile au fost printre cele mai afectate companii listate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), investitorii taind peste 9 miliarde lei din valoarea de piata a acestora. Astfel, pe fondul cresterii aversiunii la risc a investitorilor straini, in special fata de pietele emergente, cele cinci SIF-uri au ajuns sa valoreze pe bursa doar 1,7 miliarde lei la sfarsitul lui 2008, chiar sub valoarea celui mai mic SIF la inceputul anului.

Indicele BET-FI a avut, de departe, cea mai neagra evolutie in 2008, pierzand 84% din valoare, in vreme ce restul indicilor pietei s-au depreciat cu aproximativ 70%. SIF-urile au fost atat de depreciate in 2008, ca au ajuns sa aiba fiecare o capitalizare mai mica decat rezervele din conturile lor, de 2,7 miliarde lei cumulat. Cu exceptia SIF Muntenia (SIF4) si SIF Transilvania (SIF3), la care rezervele s-au redus cu 753 milioane lei, respectiv cu 28,8 milioane lei, celelalte trei SIF-uri si-au marit sporit rezervele, cu 200 milioane lei cumulat. SIF Muntenia continua sa aiba cele mai consistente rezerve, de peste un miliard de lei, ceea ce reprezinta de doua ori mai mult decat valoarea de piata.

Daca in urma cu un an investitorii plateau pe SIF-uri un pret pe care si l-ar fi recuperat din profit dupa circa 22 de ani, in prezent acestia nu mai accepta sa cumpere decat la un pret pe care sa si-l recupereze din profit in circa 4,3 ani, adica de cinci ori mai repede. Cea mai pretuita actiune este SIF Muntenia, care se tranzactioneaza la un indicator pret/profit pe actiune (PER) de 6, in vreme ce restul SIF-urilor se tranzactioneaza la un PER in jur de 4 sau chiar mai mic.
Pe de alta parte, la sfarsitul lui 2008, SIF-urile pastrau in depozite bancare 157,4 milioane lei, cu circa 104 milioane lei mai putin decat in 2007 dar, pe fondul injumatatirii activului net, ponderea depozitelor a urcat de la 2,3% la 2,7%. Cel mai mult au retras din depozite SIF Banat-Crisana (SIF1) si SIF Oltenia (SIF5) – 54,3 milioane lei, respectiv 32,8 milioane lei.

Cele mai citite

Atac la Paris, lângă Turnul Eiffel. Un francez a ucis un turist german. Alte două persoane sunt rănite

Un tânăr francez, cunoscut ca având simpatii islamiste, dar și, aparent, cu tulburări psihice, a atacat mai mulți trecători în centrul Parisului, în apropiere...

Rusia – Ucraina, ziua 648. Fostul președinte Poroșenko, rivalul lui Zelenski, este oprit să iasă din Ucraina

Petro Poroșenko, fostul președinte al Ucrainei, a fost oprit de autoritățile de frontieră ale Ucrainei să iasă din țară. Poroșenko ar fi urmat să aibă...
Ultima oră
Pe aceeași temă