6.2 C
București
vineri, 24 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăASF: Taxe şi cote mai mici pentru piața de capital şi fondurile...

ASF: Taxe şi cote mai mici pentru piața de capital şi fondurile de pensii, din ianuarie 2015

Piaţa de capital şi sectorul fondurilor de pensii vor beneficia de la 1 ianuarie 2015 de taxe și cote mai mici, inclusiv de cota din contribuţiile brute încasate de fondurile de pensii administrate privat, precum şi a cotelor aplicate ofertelor publice de vânzare şi cumpărare, a anunțat Autoritatea pentru Supraveghere Financiară (ASF).

Potrivit Mediafax, măsurile sunt prevăzute într-un proiect de regulament privind veniturile instituţiei, aprobat săptămâna trecută de Autoritatea pentru Supraveghere Financiară (ASF), se arată într-un comunicat al ASF. Impactul financiar anual al actualelor modificări de cote, comisioane și tarife este estimat la 10 milioane de lei.

Astfel, cota aferentă sectorului de pensii se modifică de la 0,38% din valoarea contribuțiilor brute încasate de fondurile administrate privat la 0,3%.

Tot pe acest segment, cota lunară de 0,008% din valoarea activului net al fondului de pensii administrat privat se reduce până la nivelul de 0,0078%.

În cazul fondurilor de investiţii, cota aferentă activului net se reduce de la 0,1% cotă anuală, echivalentul lunar fiind de 0,008333%, la 0,0078% lunar.

Tariful pe piața de capital aferent contractelor cu instrumente financiare derivate se stabilește la 0,03 lei pe contract față de 0,08 lei pe contract, reducerea fiind de 62,5%.

De asemenea, tariful pe piața de capital aferent instrumentelor financiare derivate (Market Makeri) se stabilește la 0,01 lei/contract, în scădere cu 75% față de 0,04 lei anterior.

ASF a redus şi cotele aplicate ofertelor publice de valori mobiliare şi a stabilit un plafon maxim privind sumele încasate.

Totodată, cota aferentă ofertelor publice de vânzare a fost stabilită la 0,1%, dar nu mai mult de 1 milion de lei, iar nivelurile minime şi de regularizare au fost eliminate. Aceleaşi prevederi se vor aplica şi în cazul ofertelor publice transfrontaliere.

Cota aferentă ofertei publice de cumpărare a fost redusă cu o treime, la 1% din valoarea ofertei publice de cumpărare, iar nivelurile minime şi de regularizare au fost eliminate.

În cazul ofertei publice de preluare, cota a fost redusă cu aproape 17%, la 1,5% din valoarea ofertei publice de preluare. ASF a renunţat şi în acest caz la nivelurile minime şi de regularizare.

Pentru ofertele de vânzare de obligațiuni corporative, municipale și titluri de stat, ASF a menţinut cota de 0,05%, dar a stabilit un plafon maxim de 500.000 de lei al încaărilor în cadrul acestor oferte, mai scrie Mediafax.

În plus, autoritatea a eliminat cota stabilită pentru excepțiile de la publicarea unui prospect, în prezent de 0,1% din valoarea ofertei publice, cota ofertei publice pentru cazul în care acțiunile sunt oferite în cadrul exercitării drepturilor de preferință acționarilor existenți în scopul majorării capitalului social, de 0,3% din valoarea ofertei publice, precum şi tariful pentru analizarea de document/prospect de ofertă, care se situează la 1.000 de lei.

Autoritatea a renunţat şi la tariful pentru publicarea în Buletinul ASF (forma tipărită şi forma electronică). Tarifele pentru Buletinul ASF se situează în prezent la 50 lei/pagină pentru publicare acte individuale, 25 lei/pagină pentru publicare declarare furt instrumente financiare, 150 lei pentru publicare rapoarte privind operaţiuni reclamate şi rapoarte curente ale societăţilor admise la tranzacţionare care conţin până la două pagini, respectiv 60 lei/pagină pentru cele care conţin peste două pagini.

Reducerile de cote şi tarife au ca obiectiv îmbunătăţirea accesului pe piața de capital din România, precum şi consolidarea dezvoltării durabile a pieței financiare non-bancare din România.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă