Industria, bancile, companiile de asigurare si retailul au facut obiectul celor mai importante majorari de capital din partea strainilor. Din cele doua miliarde euro subscrise la capitalul social, doar 1,2 miliarde s-au varsat efectiv.
In ciuda crizei care a afectat semnificativ apetitul pentru plasamente pe termen lung, Romania a continuat sa fie atractiva pentru investitorii straini, care, in primele sase luni din acest an, si-au majorat cu peste doua miliarde euro participatiile la capitalul social al companiilor locale, potrivit datelor furnizate de Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC). Astfel, nivelul contributiei nerezidentilor la capitalul firmelor din Romania a fost cu doar 8,5% mai redus decat in primul semestru de anul trecut, cand s-a cifrat la 2,2 miliarde euro. In echivalent lei, aportul strainilor a fost insa cu 5,8% mai mare decat in perioada similara din 2008 – 8,53 miliarde lei, fata de 8,06 miliarde lei – si asta, deoarece moneda nationala s-a depreciat cu peste 15% fata de euro. Totusi, nivelul participatiilor straine din primul semestru a fost sustinut, in principal, de investitiile majore din primele doua luni ale anului, dupa care aportul strainilor s-a redus substantial, ajungand sub pragul de 200 milioane euro in luna iunie. La finalul primului semestru, soldul participatiilor straine la capitalul afacerilor locale a ajuns la aproape 72 miliarde lei (17,1 miliarde euro).
Industria, in topul investitiilor
Cele mai mari investitii s-au indreptat catre domeniul productiei industriale, aproximativ un sfert din total. Lideri sunt inca din prima luna a anului americanii de la Ford, cu un aport de peste un miliard de lei, urmati de rusii de la TMK-Artrom – cu 245,6 milioane lei, nemtii de la Schaffler – cu 215,5 milioane lei si italienii de la Pirelli – cu 200 milioane lei. Strainii au avut contributii importante si la Delphi Packard (134 milioane lei), producatorul de betoane si agregate Tarmac (92,4 milioane lei), santierul naval STX din Braila (84,5 milioane lei) si producatorul de obiecte sanitare Roca (74,8 milioane lei).
De asemenea, bancile locale au facut obiectul unor majorari semnificative de capital in primele sase luni, de peste 700 milioane lei. Podiumul a fost ocupat de Bancpost – cu 213,4 milioane lei, Banca Romaneasca – 183,2 milioane lei si Millennium – 142,7 milioane lei. Alte aporturi din partea bancilor-mama s-au inregistrat la CR Firenze – 60 milioane lei, Garanti – 40 milioane lei, UniCredit Tiriac – 35,3 milioane lei, MKB Romexterra – 20 milioane lei si Libra – 17,7 milioane lei.
Totodata, companiile-mama au participat cu aproximativ 600 milioane lei la capitalul asiguratorilor locali. Cea mai mare injectie a provenit de la francezii de la Groupama, de 260 milioane lei, in cadrul celor trei companii de asigurare pe care le detine pe plan local – BT Asigurari, Asiban si OTP Garancia – si pe care le va fuziona sub umbrela Groupama Romania. Infuzii importante au fost realizate si de austriecii de la Unita – 175,5 milioane lei si de slovenii de la KD Life – 65,7 milioane lei.
Desi criza a redus substantial consumul, unii dintre marii retaileri
si-au continuat expansiunea in primul semestru din 2009 si s-au inregistrat si cateva noi intrari pe piata. Aportul strainilor la capitalul retailerilor locali a depasit 500 milioane lei, in top conducand Real Hypermarket, Kaufland si Mega Image – cu aproximativ 128 milioane lei fiecare. Nemtii de la Lidl se pregatesc de lansarea oficiala dupa o majorare de capital de 51,5 milioane lei.
BNR: aportul efectiv la capital – 1,2 miliarde euro
Potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR), investitiile straine sub forma de participare la capital au fost de aproape 1,2 miliarde euro pe primele sase luni din acest an. Cum BNR raporteaza capitalul social subscris si varsat, rezulta ca diferenta pana la doua miliarde euro reprezinta subscrierile strainilor la capital, dar nevarsate inca. In cazul majorarilor de capital, SRL-urile trebuie sa aiba varsat integral capitalul subscris. In schimb, la societatile pe actiuni (SA-uri), actionarii principali au obligatia de a varsa in perioada de subscriere minimum 30% din capital, iar restul pana la 100% – in termen de un an.