19.8 C
Bucharest
Sunday, 24 September 2023
HomeInvestigații România LiberăAnul acesta, indicele BET ar putea avansa cu 30%

Anul acesta, indicele BET ar putea avansa cu 30%

Potrivit unui sondaj realizat de Intercapital Invest, cei mai multi investitori mizeaza pe o crestere a bursei in 2006, insa asteptarile acestora sunt ceva mai moderate decat in urma cu un an. Cei mai multi dintre jucatorii din piata se asteapta ca indicele BET, cel care reflecta tendinta preturilor celor mai lichide actiuni, sa inregistreze o crestere situata intre 20% si 40%. “Sondajul similar derulat in 2004 pentru 2005 indica drept cea mai puternica optiune o crestere a BET, in anul care a trecut, intre 30% si 60%. Ceea ce s-a si intamplat, intrucat indicele BET a crescut in 2005 cu 51%”, se arata in sursa citata.
Directorul general al Intercapital Invest, Razvan Pasol, considera ca indicele BET ar putea creste anul acesta cu 30%, in conditiile in care nu vor fi listati alti emitenti sau nu apar alte modificari in piata. Totodata, acesta estimeaza ca, “pe baza aceleiasi structuri de emitenti ca la sfarsitul lui 2005, lichiditatea pietei ar putea creste cu 50%”.

Actiuni de urmarit in 2006

Daca 2005 a fost anul societatilor de investitii financiare (SIF), anul acesta ar putea fi al societatilor petroliere listate, daca rezultatele bune ale acestora continua, iar scandalurile legate de Rompetrol se atenueaza. “Sectorul petrolier a adus performante modeste in 2005. Cu toate acestea, atat Rompetrol, cat si Petrom au inregistrat rezultate financiare foarte bune, dupa mai multi ani cu pierderi si/sau rezultate slabe. Lichiditatea ridicata, pozitia in economie si profilul activitatii fac cele doua actiuni atractive pentru investitorii de talie mare, in special pentru straini. In orice caz, actiunile Petrom si Rompetrol Rafinare Constanta merita urmarite in 2006”, se arata in analiza Intercapital Invest.
In acelasi timp, brokerii considera ca exista, in continuare, actiuni listate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) care nu au atins inca intregul potential de crestere, cu toate performantele bune obtinute in 2005. “Indicele pret actiune/profit actiune mediu al celor cinci SIF la sfarsitul anului trecut era de 18,70, calculat la profitul obtinut in perioada ianuarie-septembrie 2005. Acesta arata valori curente rezonabile pentru preturile actiunilor SIF, insa, daca luam in calcul cresterea profitabilitatii in 2006, atunci actiunile pot parea din nou ieftine”, se arata in analiza Intercapital Invest. Prin urmare, interesul pentru actiunile SIF se poate mentine in continuare la cote ridicate si in 2006, generand evolutii pozitive ale cotatiilor.
Potrivit celor de la Intercapital Invest, aceeasi concluzie este valabila si pentru BRD. “Cu un indicator pret actiune/profit actiune de 17,03 la sfarsitul anului, preturile pentru titlurile bancii par rezonabile in prezent. Insa si la BRD profiturile au crescut anual, in medie cu vreo 30% in ultimii patru ani. In plus, actiunile bancii pot fi o tinta favorita pentru investitorii de portofoliu de talie mare, romani sau straini”, se precizeaza in sursa citata.
Pornind de la acelasi indicator pret actiune/profit pe actiune, alte titluri interesante, din punctul de vedere al celor de la Intercapital Invest, ar fi cele ale Societatii de Servicii de Investitii Financiare Broker Cluj (BRK), cele ale Impact (IMP) si Flamingo (FLA).

Necesitatea resurselor noi

“Ca de fiecare data, in ultimii cativa ani, atragem atentia asupra necesitatii imbogatirii pietei cu resurse noi. In lipsa unui aport semnificativ din partea acestora, 2006 ar putea fi ultimul an bun pentru piata”, este de parere Razvan Pasol. Acesta a precizat ca “listarea Fondului Proprietatea anuntata pentru anul acesta ar putea fi cel mai mare eveniment de pe piata de capital de la infiintarea institutiilor acesteia dupa 1990, dar ramane de vazut cate dintre companiile anuntate a intra pe bursa vor si ajunge efectiv acolo”.

Cele mai citite

Horoscopul zilei, duminică, 24 septembrie 2023. Revelatiile unor noi începuturi. Cum ne va schimba această zi?

Intensitatea zilei creste odata cu tranzitia Lunii in Varsator, crescandu-ne dorinta de a ne dezvolta si de a ne transforma intr-un mod pozitiv....
Ultima oră
Pe aceeași temă
Modifică setările cookies