Întrebată dacă Executivul poate transmite la FMI scrisoarea de intenţie, deşi CES nu şi-a dat avizul consultativ, Andreea Paul-Vass a declarat, pentru Agerpres: „Nu, pentru că mesajele – şi ale preşedintelui şi ale premierului – au fost foarte clare: ‘Trebuie să se ajungă la un acord în CES’ şi până luna viitoare sperăm să evolueze negocierile în acest Consiliu”.
Ea a atras, însă, atenţia că în cel mult o săptămână Guvernul trebuie să transmită scrisoarea de intenţie la FMI, iar dacă se fac modificări semnificative faţă de cele convenite iniţial cu reprezentanţii Fondului va trebui ca delegaţia de la Washington să revină la Bucureşti pentru noi negocieri cu Executivul.
„Noi în maximum o săptămână ar trebui să transmitem scrisoarea către Fond. Dacă se fac modificări semnificative, delegaţia fondului trebuie să se întoarcă în România pentru a le renegocia”, a precizat Paul-Vass.
Consilierul premierului a mai arătat că, în pofida compromisului pe care Guvernul l-ar putea face cu sindicatele privind aplicarea măsurilor de austeritate în sectorul de stat, ţintele de menţinere reducere a cheltuielilor trebuie atinse.
„Dialogul presupune întotdeauna un compromis, însă ţintele sunt foarte clare, cifrele nu ne păcălesc”, a conchis Andreea Paul-Vass.
Vicepremierul Marko Bela a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că textul scrisorii de intenţie privind acordul cu Fondul Monetar Internaţional ar trebui redactat cât mai repede şi că nu este timp pentru tergiversări.
„Nu prea avem timp. Deci, fiecare zi înseamnă o pierdere”, a spus Marko Bela, întrebat fiind dacă este posibilă amânarea redactării scrisorii, în vederea elaborării unui document care să ţină cont de măsurile propuse de partenerii sociali.
„Cât mai repede. Într-adevăr, nu putem tergiversa”, a spus Marko Bela întrebat dacă Guvernul şi-a propus o limită de timp pentru finalizarea textului scrisorii.
Luni, Consiliul Economic şi Social nu a dat un aviz asupra măsurilor la care Guvernul vrea să se angajeze în faţa organismelor internaţionale de credit.