20.4 C
București
sâmbătă, 2 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăAnchetă cu ramificații ample la OMV Petrom. Compania petrolieră, în mijlocul...

Anchetă cu ramificații ample la OMV Petrom. Compania petrolieră, în mijlocul unui dosar penal

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) pregătesc un nou dosar cu greutate în care este vizată una dintre cele mai mari companii de la noi, OMV Petrom.  În primă fază, acum doi ani, procurorii s-au sesizat din oficiu pentru posibile fapte de evaziune fiscală rezultate din modul în care compania petrolieră și-a plătit mai mulți expați, adică specialiști străini aduși să lucreze în România.

 Surse judiciare au declarat pentru „România Liberă“ că, între timp, ancheta s-a extins pe mai multe paliere, unele rezultate din contractul de privatizare în urma căruia compania austriacă OMV a devenit „stăpâna” Petrom.

 Astfel, procurorii DIICOT au verificat modul în care s-au făcut lucrările la batalale fosfo-amoniacale de la Doljchim, Petrobrazi și Arpechim.

 Suspiciunile au fost că lucrările nu prea au fost făcute sau dacă au fost s-au făcut într-un mod defectuos. Rămâne de văzut ce au descoperit procurorii”, au declarat sursele României Libere. Cert este că de doi ani de zile în acest dosar se lucrează într-un ritm foarte intens, procurorii împreună cu polițiștii luând declarații de la zeci de persoane.

 Șefa OMV România, Mariana Gheorghe, audiată la DIICOT

 Aceleași surse spun că reprezentanții OMV Petrom sunt la curent cu demersurile făcute de anchetatorii de la DIICOT, avocații companiei asistând la audieri în baza prevederilor legale care permit acest lucru.

 Surse din mediul judiciar au mai precizat că în dosar a fost audiată anul trecut și Mariana Gheorghe, șefa cea mare a Petrom, dar și mai mulți funcționari de rang înalt din aparatul de stat.

 Până în acest moment DIICOT nu a început urmărirea penală față de vreo persoană fizică sau juridică, cercetările vizând doar posibile fapte comise de funcționari ai statului român. Pentru a obține punctul de vedere al companiei OMV, România Liberă a discutat cu Ramona Zanfirescu, responsabilul pentru comunicare cu mass media al companiei.

 Aceasta ne-a comunicat că până la închiderea ediției nu ne poate furniza poziția OMV Petrom. În aceste condiții, România Liberă va publica răspunsul companiei în ediția de mâine. Din datele deținute de România Liberă rezultă că, pentru închiderea celor două batale de şlamuri fosfo-amoniacale de pe platforma Combinatului Doljchim Craiova, OMV Petrom a emis către statul român un decont în valoare de 30.252.175,84 lei, echivalentul a 7.198.120,94 euro, la momentul 2009, când s-a emis notificarea OMV.

Pentru obiectivul ecologizarea celor două batale interioare din cadrul Rafinăriei Petrobrazi, nota de cheltuieli a OMV Petrom trimisă către Ministerul Mediului a fost în valoare de 61.431.494,04 lei, echivalentul a 15.315.786,79 euro la momentul 2010. Conform contractului de privatizare statul se obliga să plătească aceste operațiuni făcute de compania petrolieră.

Ancheta DIICOT a pornit de la un control al direcției conduse de actualul ministru de Finanțe

În urma unui control efectuat la OMV Petrom de către Direcţia Generală de Administrare a Marilor Contribuabili (DGAMC) din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), companiei i-au fost calculate în plus, doar pentru doi ani fiscali, taxe de 200 milioane de euro pe lângă cele declarate deja de companie.

Verificările ANAF au fost în perioada februarie 2013 – februarie 2015, perioadă în care la conducerea Direcției Mari Contribuabili s-a aflat chiar actualul ministru de Finanțe, Ionuț Mișa.

Inspectorii au stabilit că societatea condusă de Mariana Gheorghe ar fi păcălit Fiscul român prin neplata impozitului pe venitul din salarii, contribuţiilor sociale aferente şi accesorii de ordinul sutelor de milioane de lei către bugetul de stat aferente unor salarii plătite către angajaţi ai unei obscure companii offshore din Isle of Man.

În anul 2006 OMV Petrom SA, cu obiectul de activitate «extracţia hidrocarburilor» a înfiinţat în Isle of Man din UK o companie cu capital social de 1 (una) liră sterlină, din documentele prezentate reieşind că scopul acestei companii a fost de a asigura personal înalt calificat pentru nevoile proprii.

În anul următor OMV a majorat capitalul social prin cooptarea unui nou acţionar în persoana unui director al societăţii verificate, deţinerea devenind 50% pentru fiecare acţionar. Din investigaţiile realizate de Inspecţia Fiscală a rezultat că această companie era condusă efectiv de directori ai societăţii verificate, persoane fizice străine cu rezidenţa declarată în România. În anul majorării capitalului social, între societatea verificată şi societatea din Isle of Man a fost încheiat un contract de prestări servicii (serviciile nefiind precizate) ce a produs efecte retroactive.

Pentru justificarea serviciilor prestate OMV Petrom le-a comunicat inspectorilor fiscali că acest contract s-a derulat în fapt ca un contract de punere la dispoziţie de personal, și, prin urmare au fost prezentate Inspecţiei Fiscale: facturi fiscale, centralizatoare ştate de plată, contracte de muncă încheiate între experţii străini/români şi societatea întregistrată în Isle Of Man, obiectul contractelor fiind de prestaţie muncă la societatea verificată, contracte de muncă locale încheiate între experţii străini non UE şi societatea verificată, fişe de post, rapoarte de activitate etc.

Aproximativ 23 de milioane de euro a cerut OMV Petrom de la statul român pentru lucrările de mediu de la Doljchim Craiova și Rafinăria Petrobrazi. Compania condusă de Mariana Gheorghe trebuie să înfrunte una dintre cele mai complexe anchete judiciare. 

 

Cele mai citite

Pregătiți hainele groase! Vremea se schimbă brusc de duminică

La începutul săptămânii viitoare, valorice termice vor creşte ușor şi se vor situa, în general, în limitele perioadei Sâmbătă încă ne vom mai bucura de...

Moşii de toamnă. Tradiţii şi superstiţii care conectează prezentul cu trecutul

De Moșii de Toamnă, oamenii se îngrijesc de mormintele celor dragi, aduc flori și organizează mese comemorative Sâmbătă, 2 noiembrie 2024, creștinii ortodocși din România...

Captură de milioane în Portul Constanța: Peste patru tone de dulciuri și zeci de mii de haine și jucării contrafăcute

Dulciurile și articolele contrafăcute, confiscate de inspectorii vamali, proveneau din China și sunt în valoare de 7,5 milioane de lei Captura a fost făcută de...
Ultima oră
Pe aceeași temă