13.9 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăAmenzile pentru cei care încalcă Legea energiei electrice vor creşte chiar şi...

Amenzile pentru cei care încalcă Legea energiei electrice vor creşte chiar şi de 25 de ori

Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA) a elaborat un proiect de act normativ prin care propune modificarea Legii nr.13 a energiei electrice, astfel că amenzile pentru persoanele fizice care încalcă legea vor creşte de la 100 lei-1.000 lei la 2.500-20.000 lei, informează NewsIn.

În ceea ce priveşte persoanele juridice, amenzile aplicate se vor majora de la 25.000 lei-100.000 lei, potrivit legii în vigoare, până la un milion lei, potrivit noii variante, dacă proiectul va fi aprobat.

Între faptele care se consideră contravenţii sunt: desfăşurarea de către persoane fizice sau juridice de activităţi şi/sau prestări de servicii în sectorul energiei electrice fără a deţine licenţa sau autorizaţie de înfiinţare; nerespectarea normelor tehnice emise de către Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE); refuzul nejustificat de a acorda acces, oricărui solicitant, la reţele de interes public; sau de exemplu furnizarea de către operatorul de distribuţie sau operatorul de transport şi de sistem a unor informaţii incomplete sau eronate, necesare pentru accesul la reţea.

Totodată, se va considera contravenţie şi sistarea nejustificată a alimentării cu energie electrică a clienţilor sau întârzierea nejustificată în racordarea/alimentarea cu energie electrică a clienţilor sau în realimentarea acestora după întrerupere, precum şi propunerea unor soluţii de racordare, altele decât cele optime din punct de vedere tehnic şi cu costuri minime sau executarea de săpaturi sau lucrări de orice fel în zonele de protecţie a instalaţiilor, fără consimţământul prealabil al titularului acestora.

În plus, proiectul de act normativ introduce şi o nouă formă de penalizare. Astfel, se va aplica o amendă cuprinsă între 1 şi 10% din cifra de afaceri anuală pentru nerespectarea cerinţelor de independenţă a operatorul de distribuţie sau operatorul de transport şi de sistem şi/sau a reglementărilor privind controlul direct sau indirect asupra unor întreprinderi din sectorul producerii, furnizării, distribuţiei sau transportului de energie electrică.

Cele mai citite

Guvernul italian analizează posibilitatea de a introduce castrarea chimică pentru violatori

Guvernul condus de Giorgia Meloni analizează posibilitatea de a introduce castrarea chimică pentru persoanele condamnate pentru violențe sexuale, după ce Partidul Liga, de extremă...

Cea mai puternică furtună din ultimii 20 de ani. Autoritățile sunt pregătite să evacueze oamenii

ANM avertizează că un cod portocaliu va fi valabil în perioada 29 septembrie ora 08:00 - 30 septembrie ora 10:00. „După emiterea avertizărilor au fost...

A murit după ce a fost prins sub un mal de pământ în timp ce săpa o fântână

Un bărbat din comuna Adâncata, din județul Suceava, a murit după ce a fost prins sub un mal de pământ în timp ce săpa...
Ultima oră
Pe aceeași temă