37.5 C
București
luni, 15 iulie 2024
AcasăInvestigații România LiberăAlvin Toffler: In contextul crizei, SUA ar trebui sa isi reevalueze rolul...

Alvin Toffler: In contextul crizei, SUA ar trebui sa isi reevalueze rolul de superputere mondiala

Alvin Toffler marturiseste ca nu a prevazut "mega-recesiunea care a bulversat lumea" in ultimele 18 luni, dar ca ce se intampla acum nu isi poate gasi ecou in Marea depresiune, care nu cunostea accelarea fara precedent a economiei, globalizarea si rolul hegemonic al Americii, informeaza Newsin.

Autor al unor carti celebre ca "Al treilea val" si "Socul viitorului", Toffler spune ca stiinta economica este incapabila sa integreze parametrii vitali pentru a a intelege lumea, asa cum intelegem timpul, viteza si spatiul si ca este ingrijorat de incapacitatea noastra de a percepe adevaratul pericol, dat de faptul ca economia si-a atins limita.

Spre deosebire de multi altii, Toffler refuza sa evalueze criza de acum prin raportare la cea a anilor '30, considerand chiar ca aceasta abordare comparativa este eronata. "Diferentele trebuie sa ne intereseze, nu eventualele asemanari. Ori diferentele sunt enorme", spune Toffler. Stiinta economica ignora factori esentiali, cum ar fi timpul, fara de care nu putem intelege ce s-a intamplat in multiplele crize economice ale istoriei. "Sa compari economia noastra cu cea din 1929 este o aberatie", transeaza acesta.

"Economia opereaza la mare viteza. Bancherii de pe Wall Street au creat peste noapte noi instrumente financiare (…) Este vorba de instrumente complexe, care au fost puse pe piata cu o asemenea rapiditate incat nimeni nu a avut timp sa inteleaga despre ce este vorba", avertizeaza Alvin Toffler, amintind ca, pe cat de rapida este economia, pe atat de lente sunt institutiile de la Washington. "Sistemul este total desincronizat", conchide Toffler.

In privinta solutiilor care ar putea "sa ne scoata din criza", Toffler este destul de prudent si prefera termenii generali. "Limitele trebuie sa existe, dar nu putem conta pe guvern pentru asta, pentru ca el nu va avea niciodata o solutie adecvata.(…) Nu sunt contra banului, dar sunt un oponent al marilor disparitati. In speta, Wall Street a creat o criza care a aruncat umanitatea in recesiune", scrie Toffler. Pe de alta parte, Toffler dezaproba strategia SUA de a investi, acum, in industrie: "Industria nu mai este sursa prima a locurilor de munca. Mai bine dezvoltam servicii si producem stiinta. Trebuie ca guvernele si economistii sa recunoasca importanta cunoasterii", conchide Toffler.

Intrebat daca vede in presedintele Obama un salvator, Alvin Toffler recunoaste ca pozitia hegemonica a Americii trebuie reevaluata. "Este evident ca rolul Americii trebuie reformulat. Totusi, nu sunt pregatiti sa spun ca suprematia americana s-a terminat".

Alvin Toffler este una dintre cele mai influente voci din domeniul comunicarii si al afacerilor, punand bazele unei noi discipline, futurologia.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă