1.5 C
Bucharest
Sunday, 10 December 2023
HomeInvestigații România LiberăAIE: Procesul "fragil" de relansare economica va fi afectat de cresterea preturilor...

AIE: Procesul “fragil” de relansare economica va fi afectat de cresterea preturilor petrolului

Procesul "fragil" de relansare economica va avea de suferit daca preturile petrolului se mentin peste pragul de 70 de dolari pe baril sau cresc cu mult peste acest nivel, a declarat econiomistul-sef al Agentiei Internationale pentru Energie (AIE), Fatih Birol, potrivit Reuters, citata de Mediafax.

Birol a aratat ca nu doreste ca Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) sa adopte, la reuniunea programata pentru 9 septembrie, decizii care ar majora semnificativ cotatiile titeiului, la niveluri care sa afecteze redresarea economiei mondiale.

"Decizia pe care eu cred ca o vor lua va sprijini relansarea economica, nu va afecta sperantele de redresare. Nu am vrea sa vedem preturile la niveluri care sa genereze riscuri pentru economia mondiala", a aratat oficialul AIE.

El a subliniat ca preturi ale petrolului mai mari sau egale cu 70 de dolari pe baril ar reprezenta "o problema" pentru procesul de redresare economica.

"Daca preturile urca peste nivelurile acutale, cred ca vor aparea probleme pentru relansarea economica. 70 sau mai mult, in special pentru tarile cu statut de importator net", a aratat Birol.

Economistul-sef al AIE a mai afirmat, in interviul acordat agentiei Reuters, ca cererea de gaze naturale din Europa nu justifica aparitia a doua gazoducte de mare capacitate, referindu-se la Nabucco si South Stream.

Proiectul Nabucco are ca scop reducerea dependentei Europei de gazele naturale din Rusia, prin importul de gaze din regiunea Caspica si Asia Centrala, pe ruta Turcia-Bulgaria-Romania-Ungaria-Austria.

South Stream, dezvoltat de grupul rus Gazprom si cel italian Eni, va transporta gaze naturale extrase din Rusia prin sud-estul Europei catre Italia, tranzitand de asemenea Turcia.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă