Cei mai multi proprietari de terenuri agricole nu vor sa vanda pamanturile, pentru a le lasa mostenire copiilor sau rudelor, desi majoritatea considera ca agricultura nu este o activitate profitabila, releva un studiu realizat anul trecut de Agentia pentru Strategii Guvernamentale. Circa 41% din cei care au afirmat ca nu doresc sa-si vanda terenul agricol isi motiveaza decizia prin faptul ca doresc sa lase pamantul mostenire copiilor sau rudelor. Aproximativ un sfert afirma ca terenul pe care-l detin este principala sursa de trai.
In acelasi timp, studiul arata ca activitatea agricola este considerata ca fiind neprofitabila sau generand un profit foarte scazut de 79% din repondenti, in timp ce doar 21% considera ca s-ar putea obtine mai mult profit.
Analizand individual profitul activitatilor agricole, se constata ca mai bine de jumatate din intervievatii care au vandut produse agricole au cheltuit mai mult decat au obtinut din comercializare. Astfel, media veniturilor obtinute in ultimul an de gospodariile intervievate (28,3 milioane de lei) este aproape egala cu suma totala investita in ultimul an in activitatea agricola (26,9 milioane de lei). Trebuie remarcat ca numai 13% din gospodarii comercializeaza produsele agricole obtinute, cei mai multi dintre repondenti consumand in gospodarie. Aproape doua treimi (65%) consuma aproape toata productia, iar 14% intre jumatate si trei sferturi.
Doar 34% din respondenti au luat cunostinta de existenta programul "Renta viagera agricola", program destinat persoanelor de peste 62 ani din mediul rural care detin in proprietate pana la 10 hectare de teren agricol.