17.8 C
București
sâmbătă, 14 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăAflă ce s-a discutat la întâlnirea secretă dintre Isărescu şi bancheri

Află ce s-a discutat la întâlnirea secretă dintre Isărescu şi bancheri

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, şi şefii principalelor bănci din România au discutat luni seara despre nivelul optim al expunerilor marilor grupuri străine în România şi evoluţiile macroeconomice recente, au declarat surse participante la întâlnire, citate de Mediafax.

Întâlnirea a fost ferită de ochii presei, iar invitaţiile au fost făcute direct bancherilor, nu prin intermediul Asociaţiei Române a Băncilor, aşa cum se întâmplă la întâlnirile obişnuite.

„A fost din nou o întâlnire consultativă. S-au discutat mai multe subiecte, atât împreună cu toţi bancherii, cât şi în cadrul unor conversaţii individuale”, au spus sursele. Acestea au precizat că la întâlnire, organizată la invitaţia guvernatorului BNR, au participat şi bănci mai mici, dar nu au fost prezente toate instituţiile de credit cu activităţi pe piaţa locală.

Sursele au afirmat că s-a discutat despre întâlnirea care va avea loc joi la Bruxelles între principalele nouă bănci străine din România, FMI, BNR şi CE, precum şi despre testele de stres realizate la nivel european asupra a 91 de instituţii de credit. „S-a vorbit dacă ar fi bine sau nu ca expunerile pe România să fie reduse, iar unele bănci au arătat că vor să continue să se dezvolte. Nu s-a luat nicio decizie, au fost doar consultări. Au mai existat consultări despre evoluţiile macroeconomice recente”, au declarat sursele.

Isărescu l-a invitat la întâlnirea cu băncile şi pe ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu. Sursele au precizat că nu este pentru prima dată când ministrul Finanţelor participă la o astfel de întâlnire informală, arătând că un alt subiect atins a fost expunerea băncilor în raport cu statul.

Potrivit Realitatea TV, întâlnirea dintre cele două tabere are loc cu trei zile înainte ca principalele nouă bănci străine din România să discute, la Bruxelles, cu FMI şi BNR, despre expunerile de pe piaţa locală. Pe 22 iulie ar trebui să aibă loc a patra evaluare a acordului încheiat în martie 2009 la Viena. Potrivit acestui „acord de onoare”, băncile străine dau asigurări că nu-şi retrag banii din filialele locale.

Guvernatorul Mugur Isărescu a declarat că cele nouă bănci ar putea cere, totuşi, la Viena, reducerea expunerii din România, dar asta nu înseamnă că vor pleca cu banii din ţară, ci doar că filialele locale îşi plătesc datoriile faţă de băncile-mamă pentru creditele acordate românilor. Un alt subiect important de discuţie a fost şi costul creditării. Bancherii nu vor să împrumute statul, decât la dobânzi foarte mari, de peste 7%.

Cele mai citite

Viitor de taur țara noastră are

Haideți să facem un exercițiu de imaginație: cum va arăta România sub președinția unuia sau a altuia dintre candidați. În fond de ce...

Patru victime în urma fenomenelor meteo extreme din județul Galați; premierul Ciolacu își anulează vizita în Botoșani pentru a merge la fața locului

Patru persoane și-au pierdut viața în județul Galați, în urma fenomenelor meteo extreme care au afectat mai multe localități. Decesele au fost raportate în...

Prognoză ANM pentru București: temperaturi mult mai scăzute și ploi

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o prognoză specială pentru București, valabilă de sâmbătă, 14 septembrie, ora 10:00, până duminică, 15 septembrie, ora...
Ultima oră
Pe aceeași temă