Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, a explicat pentru romanialibera.ro cum a rezistat Banca Centrală valurilor de valută şi ce crede despre relansarea creditării în România.
Cum a strâns BNR 10 miliarde euro
„Înainte de criză, România era inundată de valută. Firmele româneşti şi cetăţenii români nu erau capabili să absoarbă fondurile aduse de investitorii straini şi să le investească. La Banca Naţională s-a înfiinţat o pensiune pentru surplusul de bani pe care nici populaţia, nici economia nu reuşeau să-i atragă, o pensiune în care Banca Centrală trăgea banii în plus de pe piaţă, îi aducea aici pe cheltuiala ei, oferindu-le un pat cald şi trei mese bune. De aceea BNR a adunat peste 10 miliarde de euro din piaţă”.
Băncile străine aduceau în România fonduri importante penrtru finanţarea creditării. BNR a reglementat ca la fiecare euro adus în România 40 de eurocenţi să fie păstraţi la BNR. Şi băncile au fost de acord cu această reglementare, unică în Europa, şi au continuat să aducă fonduri pentru finanţarea creditării. Consilierul BNR a avertizat însă, folosind o metaforă: „Să nu ne înecăm în butoiul cu miere”.
* Despre cursul valutar
„Piaţa va fi stabilă în 2011 şi 2012”, a declarat consilierul guvernatorului BNR, întrebat la ce variaţii ale cursului valutar ne putem aştepta în 2011.
* Despre OUG 50, privind contractele de credit pentru populaţie
Potrivit consilierului guvernatorului BNR, Comisia Europeană a fost cea care nu a fost de acord cu actuala varianta a ordonanţei 50 şi a dorit să se respecte directiva europeană. În această directivă nu apărea elementul retroactivităţii. „Au fost avocaţi care au angrenat oamenii în procese contra băncilor. Oamenii loviţi de criză au sperat că astfel vor putea scăpa de plata ratelor şi a dobânzilor. Însă trebuie să ştie că oricum trebuie să plătească creditele şi dobânzile”, a spus Adrian Vasilescu, adăugând că „şi băncile au fost lacome”
• Despre băncile din România
„Băncile din România sunt stabile şi nu sunt în pericol de faliment. Statul român nu a platit vreun leu pentru salvarea băncilor cum s-a întâmplat în alte ţări”
* Despre relansarea creditării
„La nivelul de creditare din 2004-2008 nu se va mai ajunge niciodată. La nivel mondial se preconizează o schimbare a modului de creditare şi o întoarcere la tipul de creditare din anii dinaintea boom-ului creditării”