PAID (Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale) a anunţat că a plătit luni, la Avrig, în judeţul Sibiu, prima daună totală, în valoare de 20.000 de euro. Poliţa de asigurare obligatorie a fost încheiată în data de 28 decembrie 2010, cu intrare în vigoare în data de 1 ianuarie 2011, pentru o locuinţă de tip A, situată pe Valea Avrigului. Despăgubirea a fost plătită ca urmare a distrugerii totale a locuinţei, în urma inundaţiei produse în localitatea Avrig în data de 10 spre 11 iunie 2011. Avizarea dosarului de daună s-a realizat în data de 14 iunie şi instrumentarea acestuia a fost finalizată în urmă cu o săptămână, conform unui comunicat de presă PAID.
„Despăgubirea acordată de PAID pentru daună totală de la Avrig vine să sublinieze faptul că riscurile de dezastre la care este supusă România pot fi gestionate, iar sistemul de asigurare obligatorie a locuinţelor reprezintă un instrument important şi sigur în reducerea gradului de expunere a populaţiei la aceste riscuri”, a declarat directorul general al PAID, Marius Bulugea.
Inundaţia produsă pe valea râului Avrig în data de 10/11 iunie a afectat cinci locuinţe, dintre care două au fost distruse în totalitate. Una dintre aceste două locuinţe era asigurată printr-o poliţă obligatorie, pentru care PAID a achitat despăgubirea în valoare de 20.000 de euro. Locuinţa a fost construită în anul 1995 şi avea toate autorizaţiile necesare. Potrivit celor înscrise în dosarul de daună şi declaraţiilor reprezentanţilor Primăriei Avrig, proprietarul nu va mai putea reconstrui locuinţa în aceeaşi zonă, care este expusă riscului de inundaţii.
„Riscul de inundaţii s-a transformat în certitudine, în România ultimilor ani. Nu ne mai punem problemă dacă vom avea inundaţii, ci când anume se vor produce acestea. Cred, în continuare, că principalul obstacol în dezvoltarea portofoliului PAID constă în asimilarea poliţei de asigurare cu sancţiunile prevăzute de legislaţie. Scopul Legii 260/2008 este protejarea locuinţelor împotrivă celor trei riscuri de catastrofe naturale şi nicidecum sancţiunile ce vor fi aplicate neasiguratilor”, a subliniat directorul general al PAID, Marius Bulugea.
Majoritatea proprietarilor de locuinţe aşteaptă termenul de aplicare a sancţiunilor pentru a se asigură, fără a luă în calcul că unul dintre cele trei riscuri s-ar putea produce înainte de această data.
„În zonele cu expunere mare la diverse riscuri, această asigurare este privită în continuare că o taxa şi nu că un instrument de protecţie. Mizăm pe sprijinul autorităţilor locale în demersul nostru de popularizare a poliţei PAD, pentru că obiectivul este comun – degrevarea bugetului de stat şi a bugetelor locale de cheltuieli semnificative în cazul unui dezastru”, a precizat Marius Bulugea.
În oraşul Avrig sunt 5.979 de locuinţe, însă poliţe PAD au fost încheiate doar pentru 201 dintre acestea.