» Cele mai mari sanse pentru un credit ieftin sau un depozit bine bonificat le aveti la bancile mici, care inca se lupta sa treaca de o cota de piata de 1%. Cel putin 10 banci romanesti ale caror nume ar putea sa va sune exotic incearca sa se diferentieze cu cate o oferta unica pe cate un segment foarte ingust.
Romanian International Bank (RIB) afiseaza zi de zi cel mai bun curs de schimb euro/leu atat la vanzare, cat si la cumparare. Singurul dezavantaj: banca are doar 34 de sucursale in toata tara.
"Contul fara frontiere" de la Italo-Romena permite romanilor din Italia, Republica Moldova si Croatia sa faca tranzactii intre Romania si cele trei tari fara comisioane suplimentare. Inainte de criza, banca testase piata si cu un produs care le permitea romanilor sa ia credit pentru casa pe baza veniturilor din Italia.
Garanti Bank este singura banca din Romania care suporta integral comisionul de retragere de numerar pentru clientii care au un card de debit, indiferent de banca de unde se face retragerea. La fel face Millenium Bank, dar numai in limita a doua retrageri pe luna si numai pentru cardul de salariu.
Tot Garanti ofera conditii privilegiate pentru bugetari. Garanti practica o dobanda cu 1% mai mica in cazul creditelor si cu 0,5% mai mare in cazul depozitelor accesate de angajatii la stat. "Vom extinde oferta pentru bugetari pana la sfarsitul anului. Consideram ca acest segment nu va fi afectat de somaj mai mult decat alte sectoare", spune Murat Atay, directorul general al bancii. Intesa Sanpaolo Bank ofera cea mai buna dobanda la conturile de economii in lei: 11%. Conturile de economii functioneaza similar conturilor curente, adica deponentul isi poate retrage banii oricand fara a pierde dobanda. Cea mai buna dobanda la termen este de doar 9,5%, oferita de Millenium Bank.
Tot bancile mici vin cu oferte foarte avantajoase si in ceea ce priveste dobanzile la credite. Credit Europe Bank si ATE Bank au cele mai bune oferte pentru creditele de nevoi personale in euro: 10,9% ambele. Emporiki Bank are cea mai buna dobanda la creditul de consum in lei, 11,27%, dar si la creditul ipotecar in moneda nationala, 8,97%.