12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăInternaționalVladimir Putin, către Netanyahu: „Escaladarea tensiunilor din Siria trebuie evitată”

Vladimir Putin, către Netanyahu: „Escaladarea tensiunilor din Siria trebuie evitată”

“Cei doi lideri au discutat despre situaţia din jurul acţiunilor forţelor aeriene israeliene, care au desfăşurat atacuri cu rachete asupra unor ţinte din Siria. Partea rusă a cerut evitarea oricăror paşi care ar putea declanşa o nouă spirală periculoasă pentru toate confruntările din regiune”, se arată într-un comunicat al Kremlinului, potrivit agenției Tass, citată de Agerpres.

Oficiul de presă al premierului Israelului a transmis că Netanyahu şi Putin au convenit asupra continuării colaborării dintre armatele celor două state.

“Am vorbit recent cu preşedintele rus Vladimir Putin. Am convenit că va continua coordonarea securităţii între ţările noastre. Am subliniat, în cadrul discuţiei cu Putin, că este dreptul şi datoria noastră [a Israelului] să ne apărăm de atacurile din Siria”, a transmis Benjamin Netanyahu.

Sâmbătă, un avion de luptă israelian F-16 a fost doborât de către forţele siriene, după ce Israelul a desfăşurat atacuri asupra unor “ţinte iraniene” din Siria, potrivit armatei israeliene. Cei doi piloţi ai avionului s-au catapultat şi au reuşit să ajungă în nordul Israelului. Este pentru prima dată când Israelul pierde un avion de luptă în conflictul din Siria.

Ulterior, Israelul a efectuat bombardamente masive în Siria ca ripostă la doborârea avionului militar. Armata israeliană a precizat că a fost “cel mai semnificativ atac” antisirian din ultimele decenii.

Israelul efectuează frecvent raiduri aeriene în Siria, argumentând că vizează transporturi de armament iranian spre mişcarea fundamentalistă şiită Hezbollah, activă în sudul Libanului, dar care oferă susţinere militară Administraţiei Bashar al-Assad în conflictul cu grupuri insurgente şi teroriste. La rândul lor, Iranul şi Siria sunt principalii susţinători politici şi militari ai regimului de la Damasc.

Cele mai citite

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă