4 C
Bucharest
Wednesday, 29 November 2023
HomeInternaționalViolonistul american de origine română Sergiu Luca a încetat din viaţă

Violonistul american de origine română Sergiu Luca a încetat din viaţă

Puţini oameni au avut un impact atât de mare asupra spectrului muzical din Houston cum a avut Sergiu Luca, un violonist american de origine română ce a murit în noaptea de luni din cauza unui cancer, conform site-ului CultureMap.com, informează Agerpres.

Sergiu Luca, 67 de ani, este fostul director al Orchestrei de cameră din Texas şi profesor de vioară la Scoala de Muzică Shepherd din cadrul Universităţii Rice.

Născut în România în 1943, Luca a pus pentru prima dată mâna pe o vioară încă de la vârsta de 4 ani, fiind învăţat să cânte de un ţigan lăutar. Mai târziu s-a mutat în Israel şi şi-a făcut debutul muzical în Orchestra simfonică Haifa la doar 9 ani.

După scurte perioade în care a stat în Anglia şi Elveţia, Luca a trecut oceanul în America pentru a-şi urma studiile muzicale sub coordonarea legendarului Ivan Galamian în cadrul Curtis Institute of Music din Philadelphia.

S-a alăturat Orchestrei din Philadelphia din 1965, în calitate de solist şi a susţinut numeroase turnee în Europa, America latină şi SUA.

A ajuns celebru după ce a înregistrat lucrările complete pentru vioară ale lui Johann Sebastian Bach pe instrumente din epocă.

Cele mai citite

Lupte grele se dau în estul Ucrainei, la Avdiivka

Lupte grele se dau în estul Ucrainei, anunță ucrainenii. Aceștia spun că rușii încearcă să ocupe orașul Avdiivka și avansează din toate părțile, a...

Îngrijorări tot mai mari legate de Papa Francisc care nu mai merge la COP28 privind clima de la Dubai

Papa Francisc și-a anulat călătoria planificată la reuniunea COP28 privind clima de la Dubai din cauza efectelor gripei și a unei inflamații pulmonare, a...

Cătălin Predoiu: mulțumiri poliţiştilor români şi germani pentru depistarea şi reţinerea lui Cătălin Cherecheş

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, le-a transmis mulţumiri poliţiştilor români şi germani pentru depistarea şi reţinerea lui Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare, condamnat...
Ultima oră
Pe aceeași temă