Viktor Orban a acceptat o ofertă a guvernului bavarez

Premierul ungar Viktor Orban a acceptat o ofertă a guvernului bavarez de cooperare în plan academic cu Universitatea Central-Europeană (CEU) de la Budapesta, a declarat ministrul de stat bavarez pentru UE, Florian Herrman, pentru cotidianul Sueddeutsche Zeitung, transmite MTI.

Share

Rl online 0 comentarii

20.03.2019 - 14:27

În baza acestei propuneri, Universitatea Tehnică din Munchen (TUM) va susţine cu fonduri în cadrul CEU două facultăţi pentru studiul democraţiei şi guvernării. TUM va cofinanţa o a treia facultate care va funcţiona ca fundaţie, a explicat Herrman.

Oficialul bavarez a menţionat că Orban a "garantat" că CEU îşi va putea continua activitatea de cercetare şi educaţională la Budapesta şi că este vorba de un "semn clar" din partea premierului ungar că doreşte reglementarea controversei dintre Fidesz şi Partidul Popular European (PPE).

Treisprezece partide din cadrul PPE sunt chemate să voteze miercuri dacă Fidesz va rămâne membru după ce a distribuit afişe în care preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, este prezentat ca o marionetă mânuită de miliardarul George Soros pentru a sprijini imigraţia necontrolată în Ungaria. Manfred Weber, liderul grupului PPE din Parlamentul European şi candidat al popularilor europeni pentru postul de preşedinte al Comisiei Europene, a cerut Fidesz să renunţe la poziţiile anti-europene, să ceară scuze PPE şi să acorde din nou sprijin CEU, finanţate Soros, Weber punând accentul pe acest ultim punct.

CEU a anunţat în decembrie că-şi transferă o parte din activităţi la Viena, după ce nu a mai putut emite diplome acreditate în SUA, în urma unor modificări legislative conform cărora universităţile înregistrate în străinătate nu mai au dreptul să funcţioneze în Ungaria dacă nu oferă cursuri şi în ţara de origine.

Comentarii