15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInternaționalVIDEO Inundații devastatoare în Japonia. 141 de morți, operațiunile continuă

VIDEO Inundații devastatoare în Japonia. 141 de morți, operațiunile continuă

UPDATE 10 iulie

Echipele de intervenţie nipone continuă, marţi, eforturile de căutare şi salvare a supravieţuitorilor intemperiilor care au afectat vestul Japoniei şi au provocat moartea a 141 de persoane, însă şansele de a găsi supravieţuitori în molozul şi pământul uscat după ravagiile făcute de ploile torenţiale sunt diminuate, informează marţi AFP.

Autorităţile au declarat că nu au nicio veste de la cel puţin zece locuitori, după cum a precizat Yoshihide Suga, purtătorul de cuvânt al Guvernului nipon, în timp ce media locale au publicat un număr mult mai mare de persoane dispărute, informează Agerpres.

“Cei 75.000 de poliţişti, pompieri, soldaţi din Forţele de autoapărare (numele armatei japoneze, n.a.) şi Garda de Coastă fac tot ce pot pentru a ajuta victimele”, a subliniat Suga.

Căutările şi eforturile de curăţare a zonei afectate se desfăşoară sub soarele arzător, la temperaturi de 35 de grade Celsius la umbră, ”vreme însorită care va dura încă cel puţin o săptămână”, după cum a precizat purtătorul de cuvânt. Este necesară ”multă vigilenţă” împotriva riscului de insolaţie, dar şi a celui de producere a unor noi alunecări de teren noi, a adăugat el.

 

În oraşul Kurashiki (483.000 locuitori), 8.900 de case au rămas fără apă curentă, o problemă care afectează în total peste 200.000 de locuinţe din zona de vest afectată de consecinţele tragice ale ploilor torenţiale.

În zonele în care clădirile mărginesc versanţii munţilor, cartiere întregi au fost acoperite cu noroi în urma alunecărilor de teren.

Recorduri pluviometrice au fost înregistrate în 72 de ore în 118 puncte de observaţie din cincisprezece prefecturi.

Aproape 70% din teritoriul Japoniei este constituit din munţi şi dealuri, iar numeroase clădiri sunt construite pe pante abrupte sau în regiuni inundabile.

Premierul Shinzo Abe ”a decis să anuleze un turneu planificat începând de miercuri în Belgia, Franţa, Arabia Saudită şi Egipt” pentru a se concentra asupra ”operaţiunilor de salvare a victimelor şi asupra reconstrucţiei”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului în cadrul unei conferinţe de presă.

 

Agenţii de intervenţie încearcă să găsească numeroasele persoane date dispărute, însă căutările lor sunt îngreunate de faptul că multe cartiere din oraşele inundate au fost acoperite complet de noroi şi dărâmături, informează AFP şi DPA, preluate de Agerpres.

Din totalul provizoriu de 100 de victime, 87 au fost declarate decedate şi 13 în stare de stop cardio-respirator (expresie care indică faptul că actul de deces nu a fost încă semnat până la ora transmiterii acestor informaţii), a anunţat luni purtătorul de cuvânt al Guvernului japonez, Yoshihide Suga, într-o conferinţă de presă.

În oraşul Kumano, cunoscut pentru pensulele sale de machiaj, apreciate de cele mai mari actriţe din lume, uriaşe alunecări de teren au distrus numeroase case, care au fost transformate în grămezi de lemn şi moloz, au constatat jurnaliştii de la AFP.

Soarele şi-a făcut apariţia luni în Japonia, apele încep să se retragă şi noroiul începe să se usuce. Echipaţi cu instrumente de şantier, de la lopeţi şi până la drujbe, agenţii de salvare caută 12 rezidenţi din acest oraş, care au fost daţi dispăruţi.

În toate regiunile afectate, întorcându-se la casele lor după încetarea ploilor, japonezii au început să înţeleagă cu adevărat amploarea dezastrului, prin intermediul unor scene dezolante: cartiere întregi sunt inundate, casele au fost devastate, automobile şi podurile sunt avariate, iar alunecările de teren au avut o dimensiune gigantică.

Şapte persoane au fost găsite decedate luni dimineaţă în oraşul Kurashiki din provincia Okayama, a raportat agenţia de presă Kyodo News, citată de DPA.

Oraşul Kurashiki a fost unul dintre cele mai afectate, peste 1.000 de rezidenţi rămânând temporar izolaţi – inclusiv pe acoperişurile clădirilor inundate de viiturile formate în urma fisurării unor diguri construite pe malurile unui râu din apropiere.

În prefectura Hiroshima, afectată de alunecări de teren, 39 de persoane au fost confirmate decedate şi alte 40 sunt în continuare date dispărute, a raportat postul naţional de televiziune NHK.

Este vorba despre una dintre cele mai grave catastrofe de acest tip înregistrate în ultimii ani în Japonia, unde numărul victimelor l-a depăşit pe cel înregistrat în urma alunecărilor de teren din Hiroshima, în 2014, când 74 de oameni au murit.

Sinistre comparabile (cu peste 100 de victime) au fost produse de două taifunuri în august-septembrie 2011.

Starea de alertă maximală a fost ridicată duminică în Japonia, însă avize de niveluri inferioare au fost menţiune în regiunile afectate de inundaţii.

În total, 54.000 de agenţi de intervenţie, inclusiv soldaţi şi poliţişti, au fost mobilizaţi pentru a participa la misiunile de salvare şi de căutare a persoanelor captive, accidentate sau decedate, a precizat purtătorul de cuvânt Yoshihide Suga, duminică, într-o conferinţă de presă.

Cele mai citite

Luis Rubiales, fostul președinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, ar putea ajunge la închisoare

Luis Rubiales, fostul preşedinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, riscă să ajungă la închisoare din cauza problemelor ce continuă după finala Cupei Mondiale de...

Luis Rubiales, fostul președinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, ar putea ajunge la închisoare

Luis Rubiales, fostul preşedinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, riscă să ajungă la închisoare din cauza problemelor ce continuă după finala Cupei Mondiale de...

Un bărbat din Harghita a găsit un proiectil și două cartușe în curtea casei

Un bărbat dintr-un sat din Harghita a sunat miercuri seara la 112 și a anunțat că a găsit în curte în urma unor săpături,...
Ultima oră
Pe aceeași temă